Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU odobrila začetek trgovinskih pogovorov z ZDA

EU odobrila začetek trgovinskih pogovorov z ZDA
April 16
06:12 2019

Države Evropske Unije so odobrile načrte za začetek trgovinskih pogovorov z ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta se lani sicer strinjala, da morajo med zvezama zmanjšati trgovinske ovire. Odločitev ministrov EU daje tako Komisiji dovoljenje za izvedbo formalnih pogovorov. A že zdaj obstaja nesoglasje o tem ali naj bodo v pogovore zajeti tudi kmetijski izdelki.

Če bo do pogovorov prišlo to ne bo prvi poskus dosege dvostranskega trgovinskega sporazuma. Pod administracijo prejšnjega ameriškega predsednika Obame, sta imela tako ZDA in EU odprt program trgovinskih pogajanj, z imenom Transatlantsko partnerstvo za trgovino in naložbe ali krajše TTIP.

Ta program je bil še zlasti v Evropi zelo kontroverzen. Med mnogimi kritikami nasprotnikov je bilo dejstvo, da bi dogovor mednarodnim podjetjem dal več možnosti za izpodbijanje odločitev izvoljenih vlad.

Svetovni delniški trgi so v nov teden vstopili z pozitivno rastjo

Novi predlog, ki izvira iz Bruslja je sicer precej manj obsežen od programa TTIP.

Rušenje ovir

Ministri EU so sedaj Komisiji, ki bo vodila trgovinske pogovore skupine, dali mandat za pogajanja o dveh poteh. Ena pot si bo prizadevala za odpravo carin za industrijsko blago na podlagi "vzajemnosti".

Drugi predlog predvideva zmanjšanje regulativnih bremen za trgovino, zlasti na področju ugotavljanja skladnosti. To je postopek s pomočjo katerega regulatorji zagotavljajo, da je blago skladno z naprimer varnostnimi pravili, predenj je na voljo za prodajo.

Zamisel predvideva razvoj ureditve, ki bi agenciji v EU ali ZDA omogočila, da izdelki ustrezajo tako pravilom v ZDA, kot v EU.

Analiza Komisije je tako pokazala, da bi odprava uvoznih dajatev lahko izvoz EU v ZDA povečala za 7 odstotkov, rast izvoza v drugo smer pa bi bila še nekoliko višja.

Francosko nasprotovanje

Odločitev EU sicer ni bila enotna, tako je Francija glasovala proti načrtu, medtem ko se je Belgija glasovanja vzdržala. Francoski uradniki naj bi bila še posebej proti začetku trgovinskih pogajanj z ZDA, saj se ne strinjajo z odločitvijo administracije Donalda Trumpa, ki je ZDA umaknila iz pariškega dogovora o boju proti klimatskim spremembam.

Francija je bila kljub temu preglasovana. Vseeno pa pogajalske smernice, ki so bile dane Komisiji spoštujejo francoske pomisleke s tem, da prepovedujejo pogajanja o zmanjšanju uvoznih dajatev na kmetijske izdelke.

To bi sicer lahko bila velika ovira za pogajanja, saj si ZDA želijo, da bi bili kmetijski izdelki del pogajanj z EU.

Nemčija si sicer še posebej prizadeva za začetek pogajanj, saj je ameriški predsednik Trump nedavno zagrozil z uvedbo dajatev za uvoz avtomobilov. ZDA so zelo pomemben trg za nemške izdelovalce avtomobilov, začetek pogovorov, pa bi lahko zmanjšal možnost tveganja, da bi se ZDA odločile za ukrepanje.

Dvostranske napetosti so se še povečale prejšnji teden, ko so ZDA objavile seznam evropskih izdelkov, ki bodo dodatno ocarinjeni, v odgovoru na subvencije za izdelovalca letal Airbus. ZDA so namreč zmagale v sporu pred Svetovno trgovinsko organizacijo, v katerem so trdile, da je Airbus prejel nedovoljene subvencije iz strani držav, kar je po pravili trgovinske organizacije prepovedano.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce