Finančni trgi

Prispevki

EU razširila seznam sankcij proti Severni Koreji

EU razširila seznam sankcij proti Severni Koreji
August 11
07:46 2017

Evropska unija je danes razširila seznam sankcij proti Severni Koreji, medtem ko se odnosi med Pjongjangom in Washingtonom hitro zaostrujejo. V skladu z novimi sankcijami Varnostnega sveta Združenih narodov proti Severni Koreji je unija na seznam dodala devet posameznikov in štiri podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU je postopoma uvajala sankcije proti Severni Koreji, med drugim so številnim posameznikom in podjetjem zamrznili sredstva in prepovedali potovanja, saj je Pjongjang vedno znova kršil resolucije ZN glede jedrskega in raketnega programa.

Varnostni svet ZN je v soboto soglasno sprejel nove, doslej najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Severna Koreja jih je v odzivu označila za grobo kršitev njene suverenosti. Sporočila je, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA.

Unija pa je v skladu z resolucijo ZN na seznam sankcij EU dodala 13 oseb in podjetij, med drugim tudi državno banko za trgovanje v tujini (FTB).

Resolucijo so sicer sprejeli že 5. avgusta, kot odgovor na trajajoče aktivnosti jedrskega in raketnega programa Severne Koreje, ki s tem krši in prezira prejšnje resolucije Varnostnega sveta ZN, so sporočili v izjavi iz Bruslja.

Na evropskem seznamu sankcij proti Severni Koreji so sedaj že 103 osebe ter 57 podjetij in organizacij. Evropski svet pa je sporočil, da bodo skušali čim hitreje implementirati tudi druge dele nove resolucije ZN.

Ameriški predsednik Donald Trump je ta teden zagrozil, da se bo Severna Koreja soočila z "ognjem in gnevom", če bo s svojim programom orožja še naprej grozila ZDA. Ta pa se je odzvala z grožnjo, da bo obstreljevala ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu Guam.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce