Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU se je na pritožbe o ponarejeni hrani odzvala s spremembo pravil o preizkusih

EU se je na pritožbe o ponarejeni hrani odzvala s spremembo pravil o preizkusih
April 13
07:51 2018

Novi preizkusi kakovosti živil v EU morajo biti dovolj strogi, da zaustavijo početje proizvajalcev, ki v nekaterih nekdanjih komunističnih državah EU, pod istimi blagovnimi znamkami prodajajo izdelke s slabšo kvaliteto, je dejala ena od poslank evropskega parlamenta, ki sodeluje pri oblikovanju novih pravil.

Evropska komisija tako načrtuje zbiranje podatkov o vrsti živil, kar bo omogočalo lažjo primerjavo kakovosti med državami. "V zakonodaji imamo stroge varnostne predpise, medtem ko kakovost v njej ni opredeljena," je dejala hrvaška poslanka Bilijana Borzan. Kakovost blagovnih znamk namreč po mnenju politikov in potrošnikov v EU preveč razlikuje.

V središču vroče razprave so se tako znašle znane blagovne znamke, ribjih palčk, otroške hrane in piškotov.

"Apartheid hrane"

Lani so predsedniki vlad višegrajske skupine, svojim partnerjem v Evropski Uniji dejali, da je "nesprejemljivo, da so naši potrošniki obravnavani drugače in na diskriminacijski način". Slovaški premier Robert Fico, je tako celo zagrozil, da bo bojkotiral uvoz hrane iz nekaterih držav EU, če Uniji ne bo uspelo rešiti vprašanj o dvojni kakovosti hrane.

Kitajska je dejala da bo v primeru stopnjevanja trgovinskega spora udarila nazaj

Bolgarski premier Bojko Borisov je težavo opisal kot "Apartheid hrane" v EU in jo povezal s starim načinom rasnega deljenja v Južni Afriki. Na drugi strani se proizvajalci hrane izgovarjajo, da svoje blagovne znamke prilagajajo lokalnim okusom, zaradi česar se sestavine včasih razlikujejo.

Borzanova je za medije dejala, da je "hrana z dvojno kakovostjo zelo resen politični problem - saj kaže, da enotni trg EU ne deluje v celoti". Hkrati je dodala: "Sprememba pakiranja ni dovolj; naš cilj bi moral biti sprememba kakovosti izdelka."

Nekatere blagovne znamke so se sicer medtem že odločile za standardizacijo svojih sestavin za vse trge EU, takšne ukrepe sta na primer sprejeli nemški družbi Hipp in Bahlsen.

Novi pregled EU

V sredo je Evropska komsija dejala, da posodablja direktivo EU o nepoštenih poslovnih praksah, da bi v nekaterih državah preprečili trženje izdelkov slabše kakovosti pod isto blagovno znamko.

Evropska komisarka za pravosodje in potrošnike Vera Jourova je dejala, da bo komisija naslednji mesec uvedla novo metodologijo preizkušanja hrane, s čimer bodo državnim organom omogočili lažjo primerjavo kakovosti blagovnih znamk od države do države.

Načrt predvideva določitev "referenčnega izdelka", sprva za 20 do 30 blagovnih znamk. Naslednje leto pa bodo standardizacijo razširili tudi na neprehrambeno blago, kot so pralni praški.

Komisija je v okvirju svojega "novega dogovora za potrošnike" dejala, da bo nova zakonodaja "izrecno pojasnila, da je bi lahko bilo nelegalno v nekaterih državah članicah EU tržiti izdelke, če so njihove sestavine bistveno drugačne".

"Poslovni subjekti lahko prosto tržijo in prodajajo izdelke z različno sestavo oziroma značilnostmi, prilagajajo svoje izdelke lokalnim preferencam potrošnikov ali upoštevajo potrebe po odzivanju na trende. Izdelki pod isto blagovno znamko imajo lahko izjemoma različne značilnosti. Vendar pa je bistveno različna sestava istih blagovnih znamk skrb vzbujajoča, ko so ti izdelki trženi na isti način, ki bi lahko zavedel potrošnika," so zapisali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce