Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU se je pritožila na razsodbo svetovne trgovinske organizacije glede Boeinga

EU se je pritožila na razsodbo svetovne trgovinske organizacije glede Boeinga
June 30
06:49 2017

Evropska Unija se je odločila za pritožbo zoper nedavno odločbo Svetovne trgovinske organizacije (STO), ki je odločila v korist ZDA glede državne pomoči za izdelovalca letal Boeing. V začetku meseca je svet za reševanje sporov pri organizaciji ugotovil, da so ZDA obravnavale vse vse razen enega od primerov nezakonitih subvencij letalskemu velikanu.

Vseeno pa pri Airbusu še naprej trdijo, da ZDA še naprej družbi nudi nepošteno podporo. Spor je del 13 letnega boja med EU in ZDA, glede podpore ponujene Boeingu in Evropskemu velikanu Airbus.

Ameriška gospodarska rast v prvem četrtletju spet popravljena navzgor

Leta 2012 je STO ugotovila, da so državni in zvezni programi Boeingu zagotovili na milijarde dolarjev nezakonitih subvencij. 9.junija pa je svet STO ugotovil, da je bila večina od teh vprašanj ustrezno obravnavana. Vseeno pa so velikodušne davčne ugodnosti, ki jih družbi ponuja zvezna država Washington, kjer ima Boeing večino svojih glavnih obratov in so vredne več kot 800 milijonov dolarjev, še naprej v veljavi.

Obe strani sta ugotovitve sveta označili kot lastno zmago. STO je sicer ugotovila tudi, da je Evropska Unija Airbusu zagotovila več milijard evrov nezakonitih subvencij.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce