Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU in šest drugih držav začasno izvzetih iz ameriški dajatev na uvoz jekla in aluminija

EU in šest drugih držav začasno izvzetih iz ameriški dajatev na uvoz jekla in aluminija
March 23
08:32 2018

Višji ameriški uradnik je dejal, da bo vsaj začasno Evropska Unija in še šest drugih držav izvzetih iz ameriških uvoznih dajatev za jeklo in aluminij, ki jih je napovedal ameriški predsednik Donald Trump.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je odboru v Senatu dejal, da se je Trump odločil za ustavitev uvoznih dajatev, medtem ko potekajo nadaljnji pogovori. 25 odstotne uvozne dajatve na jeklo in 10 odstotne na aluminij naj bi sicer začele veljati danes.

Delničarji Tesle odobrili rekordno plačilno pogodbo za Elona Muska

Pri EU so sicer ves čas trdili, da bi morali biti iz dajatev izvzeti. Poleg EU so bile po besedah iz ukrepa izvzete še Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Mehika in Južna Koreja.

"Ideja, ki jo ima predsednik je, da bi na podlagi določenega sklopa meril, iz ukrepov izvzeli nekatere države," je dejal na zaslišanju odbora v senatu. "Obstajajo države, s katerimi se pogajamo in vprašanje postane očitno tisto o tem kako to deluje? Zato smo se odločili, da za te države odložimo uvedbo dajatev."

V začetku tega meseca je trgovinski komisar EU sicer dejal, da se bo blok "uprl nasilnežem" glede protekcionizma. Cecilia Malmström je namreč dejala, da se protekcionizem uporablja kot "orožje s katerim se nam grozi in ustrahuje".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce