Finančni trgi

Prispevki

EU skrbi napovedana združitev DuPonta in Dow Chemical

EU skrbi napovedana združitev DuPonta in Dow Chemical
August 12
07:42 2016

Evropska komisija je sprožila preiskavo načrtovane združitve med ameriškima kemičnima gigantoma DuPont in Dow Chemical. Bruselj namreč skrbi, da bi skupno podjetje lahko ogrozilo konkurenco in narekovalo zviševanje cen več kmetijskih proizvodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetji sta se o 130 milijard dolarjev vredni združitvi dogovorili decembra. Z njo bi nastalo največje integrirano podjetje za zaščito kmetijskih proizvodov in semena na svetu, navaja Evropska komisija.

"Preživetje kmetov je odvisno od dostopa do semen in zaščite pridelkov po konkurenčnih cenah," je v izjavi dejala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager. Zato združitev ne sme voditi do višjih cen ali zaviranja inovacij na teh področjih.

Kot je opozoril Bruselj, Dow in DuPont že delujeta na globalno koncentriranih trgih. Svoj pogled je komisija usmerila med drugim na področje herbicidov in insekticidov, kjer bi lahko imela združitev vpliv na cene, kakovost, izbiro in inovacije, navaja izjava.

Prav tako bo pod lupo del proizvodnje semen, pa tudi delovanje na področju zagotavljanja posebnega tipa plastike, ki se uporablja v embalaži in lepilih.

Evropska komisija je bila o združitvi uradno obveščena junija in ima za sprejem odločitve čas do 20. decembra. Kot so še pojasnili v Bruslju, pri tem vprašanju tesno sodelujejo s kolegi v ZDA, Braziliji in Kanadi.

Bruselj lahko od podjetij zahteva določene ukrepe, pod katerimi dovoli združitev. Začetni ukrepi, ki sta jih ponudili podjetji, pa niso bili zadostni, da bi odpravili "resne dvome", še navaja izjava.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce