Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Evergrande dosegel manjši napredek pri plačilu obveznosti

Evergrande dosegel manjši napredek pri plačilu obveznosti
September 22
06:09 2021

Glavna nepremičninska enota kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande je sporočila, da je sklenila dogovor o plačilu obresti za obveznice, ki bo zapadel v četrtek. Znesek plačila domačih obveznic je ocenjen na 35,9 milijona dolarjev.

Obvestilo bo vlagateljem, ki jih skrbi dolžniška kriza podjetja, ponudilo nekaj olajšanja. Vseeno bo moral najbolj zadolženi razvijalec nepremičnin na svetu do četretka plačati še 83,5 milijona dolarjev zapadlih obresti za tuje obveznice.

Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem?

V izjavi vloženi na borzi v kitajskem Šenženu, je skupina Hengda Real Estate dejala, da je z imetniki obveznic dosegla dogovor o poplačilu. Kljub temu v izjavi ni navedeno, koliko obresti bo poplačano in kdaj bodo kakršnakoli plačila opravljena.

Po dogovoru z vlagatelji ima družba 30-dnevno obdobje odloga, predenj bi z zamujenim plačilom obresti postali plačilno nesposobni.

Težave podjetja so po svetovnih trgih poslale potresne sunke, zaradi skrbi, da bo prišlo do kolapsa nepremičninskega velikana. Evergrande se sicer trudi poplačati dolgove v višini več kot 300 milijard dolarjev.

V začetku tedna je podjetje začelo svoj vlagateljem plačevati dolgove v obliki nepremičnin, medtem ko si močno prizadevajo najti denar pa poravnanje svojih obveznosti.

V ponedeljek naj bi Evergrande hkrati zamudil plačilo obresti vsaj dvema od svojih največjih posojilodajalcev.

Nekateri analitiki so opozorili, da bi lahko neuspeh tako velikega in močno zadolženega razvijalca nepremičnin močno vplival na kitajsko gospodarstvo, okužba pa bi se lahko potencialno razširila na celoten svetovni finančni sistem.

Borza v Šenženu, ki je bila v ponedeljek in torek zaradi praznikov zaprta je med današnjim jutranjim trgovanjem izgubila 1 odstotek vrednosti. Borza v Hong Kongu je danes zaradi praznikov sicer zaprta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles