Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Evergrande nadaljuje z odprodajo premoženja za poplačilo dolgov

Evergrande nadaljuje z odprodajo premoženja za poplačilo dolgov
November 18
06:24 2021

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande, ki ga je močno prizadela kriza je moral odprodati svoj celoten delež v v družbi HengTen, ki ponuja streaming filmske in televizijske storitve. Za delež so prejeli 273 milijonov dolarjev.

Poteza prihaja v času, ko se najbolj zadolženi razvijalec nepremičnin na svetu sooča z hudimi težavami pri izplačilu obresti na svoja posojila.

Kriza v kitajskem nepremičninskemu sektorju je vse globja

V še enem znamenju velike denarne stiske na kitajskem nepremičninskem trgu, naj bi se še eno veliko podjetje, trudilo zbirati sredstva za poplačilo svojih obveznosti. Trgovanje z delnicami družbe Country Garden Services, je bilo tako danes prekinjeno, saj se zdi, da želi družba prodati za 1 milijardo dolarjev novih delnic.

Evergrande, ki ima za približno 300 milijard dolarjev dolgov je sporočil, da bo z prodajo preostlih 18 odstotkov deleža v družbi HengTen zabeležil izgubo v višini več kot milijarde dolarjev. Prejšnji teden je Evergrande odprodal 5,7 odstotni lastniški delež v omenjeni družbi, za kar so prejeli 145 milijonov dolarjev.

Objava posla je prišla le dan pred istekom roka za poplačilo zapadlih obresti v višini 148 milijonov dolarjev.

Evergrande se je do sedaj uspel izogniti neplačilu svojih obveznosti, z zamudo pri plačilih, tik pred iztekom 30 dnevnega odloga.

Na začetku leta je Evergrande imel v lasti večinski delež družbe HengTen, ki bi jo lahko opisali, kot kitajski Netflix, vendar so bili prisiljeni svoj lastniški delež prodati, za poplačilo svojih finančnih obveznosti.

Drugi veliki delničar družbe HengTen je kitajski tehnološki velikan Tencent, ki je julija kupil 7 odstotkov družbe za 266 milijonov dolarjev. Delnice družbe Evergrande so danes izgubile približno 2,5 odstotka vrednosti, medtem ko so delnice družbe HengTen narasle za več kot 23 odstotkov.

Prodaja delnic

Medtem bo družbe Country Garden Services, ki kotira na borzi v Hong Kongu, po poročilih prodala 150 milijonov novih delnic, s skoraj 10 odstotnim popustom glede na njihovo zadnjo trgovalno ceno.

Družba naj bi zbrana sredstva porabila za morebitne prevzeme, razvoj novih podjetij in splošne korporativne namene. Delnice družbe so sicer v sredo izgubile 4,2 odstotka vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles