Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Evergrande še naprej vpliva na globalne padec delniških trgov

Evergrande še naprej vpliva na globalne padec delniških trgov
September 21
06:15 2021

Azijski delniški trgi se danes gibajo v rdečem, kar je predvsem posledica zaskrbljenosti glede težav nepremičninske skupine Evergrande in njihovega vpliva na celoten kitajski finančni sistem. Glavni japonski borzni indeks Nikkei je izgubil skoraj 2 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks Hang Seng iz borze v Hongkongu, izgubil 0,3 odstotka vrednosti.

Ameriški indeks Dow jones je včerajšnji trgovalni dan zaključil 1,8 odstotka nižje. Izgube so sledile podobnim padcem na borzah v Evropi, kjer je nemški Dax izgubil 2,3 odstotka vrednosti, medtem ko je francoski Cac 40 upadel za 1,7 odstotka.

Glavni borzni trgi na celinski Kitajski so bili včeraj in tudi danes, zaradi praznikov zaprti.

Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem?

Včerajšnjo razprodajo so v prvi vrsti gnali pomisleki, da se Evergrande, ki je eden od največjih kitajskih razvijalcev nepremičnin, sooča z hudimi težavami pri odplačilu svojih ogromnih, več kot 270 milijard evrov težkih dolgov.

Regulativni organi na Kitajsekem so opozorili, da bi to lahko povzročilo širša tveganja za finančni sistem države, vlagatelji pa se bojijo, da bi to lahko prizadelo velike banke, ki so družbi odobrile visoke kredite in njim podobna podjetja, kar bi povzročilo tudi okužbo na svetovnih trgih.

"Kitajski Lehmanov trenutek"

"Zdi se, da strah pred bankrotom Evergrandeja vodi v zaskrbljenost, da bi se lahko soočali z kitajskim Lehman (banka) trenutkom in velikim prelivom po vsej regiji," je dejal Michael Hewson, iz družbe CMC Markets.

Vlagatelji so poleg tega nervozni tudi zaradi možnosti, da bo Ameriška centralna banka, ki svoj sestanek začenja danes, potrdila načrte za letošnji začetek zmanjševanja podpore domačemu gospodarstvu.

Globalne delnice so v zadnjih mesecih pridobivale na vrednosti zaradi ponovnega odprtja gospodarstev, medtem ko so centralne banke po vsem svetu za spodbujanje rasti porabile na bilijone evrov.

A sedaj se pojavljajo pomisleki, da bi lahko prišlo na trgih do obrata, če bo podpora odvzeta v času, ko delta različica kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu, še naprej zavira gospodarsko okrevanje.

Strategi pri banki Morgan Stanley so izrazili pričakovanje, da bo prišlo ob zmanjševanju finančne podpore iz strani centralne banke, do vsaj 10 odstotnega upada vrednosti glavnega ameriškega delniškega indeksa S&P 500. Dodali so, da bi lahko znamenja zastoja okrevanja zdrs poglobila do 20 odstotkov.

"Signal iz hrupa"

Vseeno so drugi analitiki zmanjševali strah pred propadom in dodali, da je september običajo slab mesec za delnice.

"Na splošno september še vedno opravičuje svoj sloves, kot zgodovinsko najšibkejši mesec za naložbe v letu. Toda to vseeno ne pomeni, da ne more priti do tržnih odbojev," je dejal JJ Knahan iz družbe TD Ameritrade.

Tudi Lindsey Bell iz družbe Ally Investa je prepičana, da bo vsak padec trgov kratkotrajne narave.

"Večina vlaganja je ločevanje signalov od hrupa," je dejala. "Čeprav obstaja zaskrbljenost glede situacije družbe Evergrande in možnosti za širšo okužbo na globalnih trgih, pa gre za dolgoročne vlagatelje zgolj za začasen hrup."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles