Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Evergrande se seli iz svojega sedeža poslovanja

Evergrande se seli iz svojega sedeža poslovanja
January 11
07:31 2022

Kitajski nepremičninski gigant Evergrande brez denarja, se je zaradi znižanja stroškov svojega poslovanja odločil, da se preseli iz svojega sedeža poslovanja v mestu Šenžen. Pri družbi so sporočili, da so se preselili v nepremičnino v njihovi lasti, ki pa se še vedno nahaja v istem mestu.

Novica prihaja v času ko je njen tekmec skupina Shimao sporočil, da se pogovarja s potencialnimi kupci za nekatere nepremičnine, saj poizkuša družba zmanjšati svojo zadolženost.

Podjetja so se v zadnjega pol leta znašla pod hudim pritiskom, potem ko so komunistične oblasti v Pekingu sprejele direktive, ki so močno omejile obseg zadolževanja nepremičninskih podjetij. Po ocenah strokovnjakov je tako kitajska nepremičninska kriza lani iz sektorja izbrisala več kot bilijon dolarjev vrednosti.

Apple prvi presegel mejnik vrednosti 3 bilijonov dolarjev

"Da bi prihranili stroške, je podjetje decembra 2021 šlo skozi postopke za odpoved najema Houhai Excellence Centra in se preselilo v lastni nepremičnino v Šenženu," so pri Evergrandu zapisali na lastni spletni strani.

Septembra je bila omenjena stavba prizorišče protestov vlagateljev Evergrandeja, ki so v njenem preddverju zahtevali odplačilo posojil in drugih izdanih finančnih produktov družbe.

Evergrandov logotip so sicer iz fasade nebotičnika odstranili v ponedeljek. Vseeno družba upa, da se jim bo uspelo izogniti neplačilu svojih domačih obveznic v juanih. To se je zgodilo potem, ko so do četrtka podaljšali rok za doseglo dogovora za pol letno odložitev plačila dolgov imetnikom obveznic v višini 706 milijonov dolarjev.

Delnice družbe, ki kotirajo na borzi v Hongkongu so v zadnjem letu izgubile skoraj 90 odstotkov vrednosti, saj so vlagatelji postajali vse bolj zaskrbljeni, da je družba zelo blizu propada.

Ločeno je danes nepremičninska družba Shimao zanikala poročanje medijev, da je sklenila prehodno pogodbo o prodaji ene od svojih najpomembnejših nepremičnin, Shanghai Shimao International Plaza.

Vseeno je družba v izjavi za borzi v Hongkongu dejala, da je "v pogovorih z nekaterimi potencialnimi kupci, pri čemer lahko razmisli o odprodaji določenih nepremičnin, če bodo pogoji ustrezni, da bi s tem zmanjšali zadolženost skupine".

Delnice družbe Shimao so po včerajšnji kar 20 odstotni rast, danes malenkostno pridobile na vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles