Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Evergrande spet izgublja tla pod nogami

Evergrande spet izgublja tla pod nogami
December 30
06:04 2021

Delnice skupine Evergrande, so v četrtek ponovno izgubile tla pod nogami, potem ko razvijalcu nepremičnin ni uspelo poravnati obveznosti tujim vlagateljem, ki so zapadla v začetku tega tedna.

Evergrande, katerih 19 milijard dolarjev mednarodnih obveznic je v navzkrižnem neplačilu, potem ko je družba zamudila rok za poplačilo kuponov v začetku tega meseca, je v torek zapadlo plačilo novih kuponov v vrednosti 255 milijonov dolarjev za svoje obveznice z rokom plačila junij 2023 in 2025.

Japonska tovarniška proizvodnja zabeležila najvišjo rast v zgodovini

Nekateri imetniki omenjenih obveznic kuponov, po trditvah treh zanesljivih virov, še niso prejeli. Obe plačili imata sicer 30 dnevno obdobje mirovanja za izplačilo.

Delnice družbe so tako danes izgubile kar 9,7 odstotka vrednosti, medtem ko indeks Hang Seng na borzi v Hongkongu pridobil 0,5 odstotka vrednosti.

Pri Bloombergu so pred tem poročali, da je skrajni rok plačila obveznosti potekel brez znamenj plačila iz strani razvijalca nepremičnin.

Četrtkov padec družbe je izničil dobičke, ki jih je družba ustvarila v začetku tega tedna, ko je trg navdušil začetni napredek, ki ga je podjetje doseglo pri nadaljevanju svojih gradbenih projektov.

Predsednik družbe Hui Ka Yan je na sestanku v nedeljo obljubil, da bodo v decembru uporabnikom dostavili 39,000 nepremičninskih enot, kar je mnogo več od nekaj manj kot 10,000 v vsakem od prejšnjih treh mesecev.

"Neplačila kažejo, da stanje v Evergrandu še vedno ni dobro, čeprav so ponovno začeli dostavljati končane bivalne enote," je dejal Thomas Kwok iz družbe CHIEF Securities v Hongkongu.

Tržno zaupanje v Evergrande in kitajski nepremičninski sektor ostaja šibko, saj bi lahko prišlo do neplačila mnogih obveznic, ki zapadejo v januarju je dejal Kwok.

Družba Evergrande ima sicer obseg dolga v višini neverjetnih več kot 300 milijard dolarjev in si obupno prizadeva zbrati denar s prodajo premoženja in delnic, s čimer želijo poplačati svoje dobavitelje in upnike.

Usoda Evergranda in drugih močno zadolženih kitajskih nepremičninskih podjetij je v zadnjih mesecih glavna tema finančnih trgov, zaradi strahov pred negativnimi učinki, pri čemer se komunistični režim v Pekingu še vedno trudi pomiriti vlagatelje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles