Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Evergrande začasno preprečil bankrot

Evergrande začasno preprečil bankrot
October 22
05:35 2021

Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom roka plačati obresti za svoje dolgove.

Družba je prejšnji mesec zamudila plačilo obresti v višini 83,5 milijona dolarjev, kar je sprožilo 30-dnevno obdobje mirovanja, ki se bi izteklo to soboto. Družba naj bi po poročanju medijev sredstva nakazala danes.

Cene nafte so začasno nehale naraščati

Če bi rok zamudili, bi družba Evergrande formalno postala plačilno nesposobna.

Novica o plačilu obveznosti, je poskrbela za rast delnic družbe, ki so prejšnjo trgovalno sejo močno izgubile na vrednosti, potem ko je bila objavljena novica, da je posel o prodaji dela njihove enote nepremičninskih storitev propadel.

Po prvotnih načrtih bi moralo kitajsko nepremičninsko podjetje Hopson Development, za nakup 51 odstotnega deleža v enoti odšteti 2,6 milijarde dolarjev. Medtem sta obe družbi že potrdili, da je posel propadel, potem ko se nista uspeli dogovoriti o pogojih prodaje.

Kratkoročna rešitev

Vseeno najnovejše plačilo obresti zelo verjetno ne bo ublažilo skrbi dolgoročnejših vlagateljev. Če je družbi danes v resnici uspelo poravnati obveznosti, gre vseeno zgolj za kratkoročno rešitev. Tako družbo že naslednji teden čaka plačilo drugega obroka obresti na izdane obveznice, vlagateljev iz tujine, v višini 47,5 milijona dolarjev.

Evergrande ima kar neverjetnih 300 milijard dolarjev dolga, pri čemer zgleda njegovo poplačilo iz dneva v dan manj verjetno. Skupne obveznosti družbe sicer predstvaljajo, kar okrog 2 odstotka celotnega kitajskega letnega bruto družbenega proizvoda.

Kriza je sprožila bojazen, da bi propad družbe lahko povzročil šok na svetovnih trgih. Težave podjetja so se začele lansko leto, ko so komunistične oblasti v Pekingu, ki so jih začeli skrbeti vse večji dolgovi v nepremičninskem sektorju, sprejele nova pravila o nadzoru nad zadolženostjo velikih razvijalcev nepremičnin.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles