Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Evro je po Italijanskem referendumu krepko zanihal

Evro je po Italijanskem referendumu krepko zanihal
December 05
07:52 2016

Vrednost evra se je po hudem porazu italijanskega premierja Mattea Renza, na nedeljskem referendumu v primerjavi z ameriškim dolarjem krepko znižala. Padanje vrednosti se je nadaljevalo potem, ko je Renzi napovedal tudi svoj odstop. Na najnižji točki je evro dosegel razmerje 1,0507, kar je najmanj po marcu leta 2015. Vseeno se je vrednost evra nato nekoliko dvignila in dosegla nivo 1,0563 dolarja za en evro, kar je skoraj odstotke manj, kot ob zaključku trgovanja v petek.

Mcdonald’s bo italijansko mesto FIrence tožil za 18 milijonov evrov

Analitiki sicer pravijo, da je med vlagatelji čutiti previdnost, vseeno pa ni prišlo do nobene panične razprodaje. "Medtem ko bodo trgi zelo verjetno ob začetku novega trgovalnega tedna ostali živčni, pa za zdaj nismo padli v kako brezno," je dejala Kathleen Brooks iz družbe City Index Direct. "Bodisi postajajo trgi imuni na politično tveganje, ali pa menijo, da se bodo italijanske težave razpletle počasi. Premier ima tako še vedno na voljo 70 dni, da sestavi novo vlado, kar pa se trenutno zdi precej oddaljena možnost," je dejala.

A dejstvo je, da je italijansko gospodarstvo trenutno v negotovem stanju, obdobje politične negotovosti, pa bi lahko na njem pustilo dodatne škodljive posledice.

"Oblegane" banke

Analitiki so še posebej zaskrbljeni zaradi italijanskega bančnega sektorja, ki ga mnogi vidijo kot dovzetnega za izgubo zaupanja. Mnoge banke se tako borijo z bremenom slabih terjatev in potrebujejo dodatne dokapitalizacije. Takšna financiranja pa bi bila v času politične krize težje izvedljiva.

"Italijanske banke nimajo več dosti časa za trošenje, ko gre za prizadevanja povečevanja svojih kapitalskih rezerv. Zmaga zagovornikov tabora "za" v tem referendumu, bi lahko vlagatelje spodbudila k dokapitalizaciji bank. A zdaj ko je zmagal tabor, ki je bil proti , ni povsem jasno ali se bodo vlagatelji za takšen ukrep odločili. Bo brez delujoče vlade, tako sploh prišlo do uradne pomoči za oblegani italijanski bančni sektor?" je dejala Brooksova.

Zaskrbljenost pa povzroča tudi velikost italijanskega javnega dolga. Zadolževanje države, sicer odvisno od tega katero podatke gledate, je eno od najvišjih v celotnem evro območju.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles