Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Evropa se pripravlja na začetek veljave ameriških uvoznih dajatev na jeklo in aluminij

Evropa se pripravlja na začetek veljave ameriških uvoznih dajatev na jeklo in aluminij
May 31
06:50 2018

Evropski voditelji se pripravljajo na začetek veljave ameriških uvoznih dajatev na jeklo in aluminij, saj so se pogajanja o tej zadevi zaključila. Trumpova administracija namreč namerava pustiti, da se začasne izjeme, ki so jih odobrili Evropski uniji iztečejo in jih ne nameravajo podaljšati.

Tako bodo izjeme po podaljšanju prvotnega roka, nehale veljati 1.junija.

Uradniki iz ZDA in EU so se glede ukrepov, ki so jih ZDA sprejele v marcu, sestali v Parizu. Mediji hkrati poročajo, da bi se lahko načrti administracije še spremenili. Evropski voditelji sicer pričakujejo, da bo danes objavljena dokončna odločitev.

Ameriško gospodarstvo je v prvem četrtletju raslo po 2,2 odstotni stopnji

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom je dejala, da ni optimistična, da bi se lahko Evropa izognila neke vrste omejitvam, pa naj gre za tarife ali omejitve izvoza.

Med razpravo pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj je ameriški minister za trgovino Wilbur Ross dejal, da bi se lahko pogajanja nadaljevala, tudi če bi medtem začele veljati uvozne dajatve.

Če bodo dajatve vstopile v veljavo, bi ZDA zaračunale 25 odstotni davek na evropsko jeklo in 10 odstotni davek na bloke aluminija. EU je sicer drugi največji proizvajalec jekla na svetu po Kitajski. Ocenjuje se da je v jeklarstvu po vseh regiji zaposlenih 320,000 ljudi.

Kako se je vse to začelo?

Administracija predsednika Donalda Trumpa je nove uvozne dajatve napovedala v marcu in pri tem navedla potrebo po zaščiti domačih proizvajalcev jekla in aluminija, zaradi razlogov nacionalne varnosti.

Nekatere države, vključno z EU so bile sprva izvzete iz ukrepa, medtem ko so čakali na izid razprav o trgovinskih pogojih. ZDA so nekaterim državam, kot je Južna Koreja odobrile trajnejše izjeme od obdavčitve, v zameno za omejitev izvoza.

Ko je Bela hiša napovedala svoje ukrepe je EU grozila, da se bo na ameriške uvozne dajatve odzvala z uvedbo davka na uvoz ameriških izdelkov, kot so pomarančni sok, brusnice in burbon. Kitajska je sicer ZDA v povračilu za dajatve na jeklo in aluminij, že zaračunala nove davke v višini 3 milijard dolarjev na ameriško blago, vključno z vinom.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce