Finančni trgi

Prispevki

Evropska investicijska banka bi lahko od Volkswagna zahtevala takojšnjo povrnitev posojil

Evropska investicijska banka bi lahko od Volkswagna zahtevala takojšnjo povrnitev posojil
October 12
07:56 2015

Evropska investicijska banka (EIB) bi lahko zahtevala vrnitev posojil, ki so jih dali Volkswagnu je za nemške medije povedal njen predsednik.

Werner Hoyer je tako za nemški častnik Sueddeutsche Zeitung dejal, da je banka posojila nemškemu proizvajalcu avtomobilov dala za projekte, kot je razvoj motorjev z nizkimi emisjijami izpušnih plinov.

Dejal je, da bi se lahko v luči Volswagnovih goljufij z emisjami odločili omenjena posojila preklicali. Vrednost teh posojil naj bi po navedbah časnika dosegala 1,8 milijarde evrov. Po besedah Hoyerja je banka Volkswagnu od leta 1990 odobrila posojila v višini 4,6 milijarde evrov.

‘Avtomobilska industrija zdaj visi na prepadu …’

"EIB bi lahko zaradi škandala utrpela ekonomsko škodo, saj moramo z našimi odobrenimi posojili izpolnjevati določene kriterije," je še dejal Hoyer. Dodal je, da bo banka izvedla "zelo temeljito preiskavo" v to, za kaj je Volkswagen omenjena sredstva porabil.

Hoyer je novinarjem povedal še, da bodo v primeru če bo ugotovljeno, da so bila sredstva porabljena tudi za druge namene, banka prisiljena v odgovor na vprašanja "ali želimo zahtevati posojilo nazaj". Izrazil je tudi globoko razočaranje nad delovanjem Volkswagna in dejal, da je njihov medsebojni odnos zaradi škandala utrpel veliko škode.

Volkswagen je priznal, da je bilo skoraj 11 milijonov njihovih vozil opremljenih z "odklopno napravo" - programsko opremo, ki je na prevarala teste emisij na katerih so motorji v njihovih vozilih, pokazali boljše rezulatate od dejanskih.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce