Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Evropska komisija Amazonu očita zlorabo svojega položaja na trgu

Evropska komisija Amazonu očita zlorabo svojega položaja na trgu
November 11
07:29 2020

Evropska komisija spletnemu trgovcu Amazonu očita, da je zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu, da bi s tem pridobil nepošteno prednost pred svojimi konkurenti. Komisija je dejala, da je Amazon uporabil podatke svojih neodvisnih prodajalcev, ki so njihovo tržnico uporabljali za povečanje prodaje blaga z lastno blagovno znamko.

Komisija je hkrati sprožila tudi novo preiskavo o morebitni preferenčni obravnavi prodajalcev, ki uporabljajo logistične storitve tehnološkega velikana. Pri Amazonu so trditve komisije zavrnili in dejali, da nobeno drugo podjetje "ne skrbi bolj" za mala podjetja.

Če bi bila družba spoznana za krivo glede kršenja pravil o konkurenci, jih lahko doleti kazen v višini do 10 odstotkov letnih prihodkov od prodaje, kar bi znašalo približno 17 milijard evrov.

Indonezija zapadla v prvo recesijo v zadnjih 22 letih

V izjavi je evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager dejala, da je ključnega pomena, da platforme s "tržno močjo" ne "izkrivljajo konkurence".

"Podatkov o dejavnosti neodvisnih prodajalcev ne bi smeli uporabljati v korist Amazona, ko to deluje kot konkurenca proti tem prodajalcem," je dodala. "Ker je e-poslovanje v razcvetu in je Amazon na tem področju vodilna platforma, je pošten in neizkrivljen dostop do spletnih potrošnikov pomemben za vse prodajalce."

Evropska komisija sicer Amazon preiskuje od julija lani, ko so prejeli pritožbe trgovcev. Povedali so, da je tehnološki velikan dostopal do občutljivih podatkov malih in srednje velikih podjetjih, ki uporabljajo njihovo platformo, kot so podatki o prodaji, obiskanost strani ali informacije o pošiljanju. Nato so te podatke uporabili za pomoč pri prodaji lastnih izdelkov ali pri izbiri dobaviteljev, pravi Komisija.

Na torkovi tiskovni konferenci je Vestagerjeva dejala: "Ne postavljamo vprašanj o uspešnosti Amazona in njegovi velikosti."

Amazon je na drugi strani vztrajal, da izdelki njihovih blagovnih znamk še zdaleč niso protikonkurenčni, temveč naj bi bili dobri za stranke in ponujajo večjo možnost izbire. "Amazon predstavlja manj kot 1 odstotek svetovnega maloprodajnega trga v vsaki državi, v kateri delujemo, pa obstajajo večji trgovci," so zapisali.

"Nobeno podjetje ne skrbi bolj za mala podjetja ali je v zadnjih dveh desetletjih storilo več za njihovo podporo, kot Amazon." Hkrati so poudarili, da prek njihovega spletnega trga svoje izdelke prodaja več kot 150,000 evropskih podjetij.

Obtožbe prihajajo potem, ko je kriza zaradi kitajskega virusa prodajo trgovca močno povečala, saj se ljudje za svoje nakupe vse bolj zatekajo k spletu. Avgusta je šef Amazona Jeff Bezos postal najbogatejši človek na svetu, z osebnih bogastvom večjim od 200 milijard dolarjev, potem ko se je cena delnic podjteja v mesecih pandemije močno povečala.

Vse večji nadzor

Vestagerjeva je zavzela trdo stališče do ameriških tehnoloških podjetij in do tega, kar vidi kot njihov oprijem digitalne pokrajine.

Iskalnik Google je na primer bil v treh ločenih primerih kaznovan z več kot 8 milijard evrov težkimi globami, ki se nanašajo na zlorabo moči v EU. Medtem so v ZDA objavili poročilo kjer so pozvali k spremembi, ki bi vodile v razbitje nekaterih največjih tehnoloških podjetij v državi, kot so Amazon, Facebook in Google.

Poročilo je pokazalo, da ima Amazon pri spletnem nakupovanju "pomembno in trajno tržno moč", ki jo deloma podpira z "protikonkurenčnim ravnanjem pri neodvisnih prodajalcih".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles