Finančni trgi

Prispevki

Evropska komisija odločno zagovarja odločitev glede Irske in Appla

Evropska komisija odločno zagovarja odločitev glede Irske in Appla
February 01
09:37 2017

Evropska komisarka za konkurenco Margarethe Vestager je v nagovoru irskim poslancem odločno zagovarjala odločitev komisije, da mora ameriški velikan Apple Irski plačati 13 milijard evrov neplačanih davkov, na katero sta se sicer obe strani pritožili. Vestagerjeva je ob tem zanikala očitke, da Bruselj izvaja "lov na čarovnice" na multinacionalke.

Evropska komisija je avgusta lani ugotovila, da je bil ameriški tehnološki velikan Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti, zato je podjetju naložila, da mora znesek skupaj z obrestmi vrniti Irski.

Apple je v lanskem zadnjem četrtletju rušil rekorde

Tako Apple kot Irska pa sta se na odločitev pritožila. Irska se namreč boji, da bi odločitev komisije iz države pregnala druge vlagatelje, prvi mož Appla Tim Cook pa je potezo komisije označil za "politično sranje".

Komisarska je danes v Dublinu zanikala navedbe enega od irskih poslancev, da je Bruselj izvaja "lov na čarovnice" na multinacionalke, kot je Apple. Poudarila je, da so preiskave Irske in še nekaterih drugih držav članic povezane zgolj z dajanjem nedovoljene državne pomoči, in zavrnila, da se komisija vmešava v nacionalno davčno suverenost.

Komisarka je dodala, da je komisija v pogajanjih z irskimi oblastmi glede prevzema Applovega denarja dosegla "dober napredek".

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce