Finančni trgi

Prispevki

Evropska komisija s poletno gospodarsko napovedjo, o njej tudi evroskupina

Evropska komisija s poletno gospodarsko napovedjo, o njej tudi evroskupina
July 12
07:16 2018

Evropska komisija bo danes objavila poletno gospodarsko napoved za območje evra in celotno EU ter posamezne članice. Sloveniji je spomladi za letos napovedala 4,7-odstotno rast BDP. S poletno napovedjo se bodo danes seznanili tudi finančni ministri območja evra, ki se bodo med drugim posvetili še načrtom za poglabljanje območja evra.

Evropska komisija je z letošnjim letom začela objavljati dve celoviti gospodarski napovedi, spomladi in jeseni, ter dve vmesni, pozimi in poleti.

V spomladanski gospodarski napovedi je v začetku maja tako evrskemu območju kot celotni EU za letos napovedala 2,3-odstotno, za prihodnje leto pa dveodstotno rast. Lani je rast v obeh območjih z 2,4 odstotka dosegla najvišjo raven v desetih letih.

Brezposelnost v območju evra in EU maja ostala na najnižjih ravneh od leta 2008

Napovedi za Slovenijo so še bistveno boljše. Letos naj bi se slovenski BDP tako po spomladanskih pričakovanjih okrepil za 4,7 odstotka, prihodnje leto pa za 3,6 odstotka.

A komisija je maja opozorila na nekatera tveganja, od katerih je najbolj izpostavila razmah protekcionizma. V zadnjih mesecih so se strahovi glede protekcionistične politike administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa začele uresničevati, vse večje napetosti med ZDA in EU ter ostalimi velikimi gospodarstvi pa bi lahko vodile tudi v čisto pravo trgovinsko vojno.

Tudi zaradi tega je v zadnjem času prišlo do nekaterih znakov ohlajanja evropskega gospodarskega motorja in morda bo ta gibanja odražala že tudi danes objavljena napoved.

Z njo se bodo sicer na današnjem zasedanju seznanili tudi finančni ministri območja evra, med njimi odhajajoča slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman.

Ti naj bi govorili še o javnofinančnih razmerah v območju skupne valute, pri čemer bo njihov pogled usmerjen predvsem v prihodnje leto. Po napovedih se bodo seznanili še s sklepi zadnjega vrha območja evra na temo poglabljanja gospodarske in denarne unije.

Na njem konkretnejših sklepov ni bilo. Voditelji so podprli le nadgradnjo evropskega reševalnega sklada ESM, ki bo v prihodnje zelo verjetno postal neke vrste evropska različica Mednarodnega denarnega sklada, in napovedali podroben načrt reforme za december.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles