Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Evropska komisija se je odločila za protimonopolno preiskavo medijske hiše Fox

Evropska komisija se je odločila za protimonopolno preiskavo medijske hiše Fox
April 11
06:21 2018

Medijski velikan 21st Century Fox, ki je v lasti Ruperta Murdocha, je sporočil, da sodeluje z Evropsko komisijo, potem ko so njihovi uradniki preiskali Foxove pisarne v Londonu. Organi Evropske komisije za konkurenco naj bi tako včeraj zasegli dokumente družbe v povezavi z medijskimi pravicami za predvajanje športnih dogodkov.

Tudi druge družbe, ki se ukvarjajo s pravicami za medijsko pokrivanje športnih dogodkov, so včeraj doživele, kar so pri Evropski komisiji označili za "nenapovedane inšpekcijske preglede". Trenutno sicer še ni jasno kdaj in katere druge družbe so bile preiskane.

Disney naj bi si uspel zagotoviti prevzem družbe 21st Century Fox

"Komisija je zaskrbljena, da so vpletene družbe kršile proti monopolna pravila EU, ki prepovedujejo kartelne dogovore in omejevalne poslovne prakse," je v izjavi navedla Evropska komisija. "Nenapovedani inšpekcijski pregledi so prvi korak v pregledu domnevnih proti konkurenčnih praks."

V izjavi so tako dejali, da "to ne pomeni, da os podjetja kriva proti monopolnega obnašanja, niti ne prejudicira izida same preiskave".

Predvajanje športnih dogodkov je postalo v Evropi in ZDA velik posel, saj medijske hiše za zagotavljanje izključnih pravic za medijsko pokrivanje tekem v vrhunskih ligah, ki privabijo največ gledalcev, porabijo na milijarde evrov.

Skupina Fox Networks je poslovna enota Foxa, distribuira televizijske in kabelske kanale ter vsebine po vsem svetu.

"Skupina Fox Networks v celoti sodeluje pri inšpekcijskih pregledih Evropske komisije," je dejal tiskovni predstavnik družbe. Poteza sicer prihaja v časih pretresov za imperij Ruperta Murdocha.

21st Century Fox se je tako strinjal, da bo prodal večino svojega zabavnega poslovanja, Disneyu za 52,4 milijarde dolarjev.

Evropska komisija je dejala, da preiskava v proti konkurenčna ravnanja nima določenega roka za dokončanje, te pa so lahko zelo dolgotrajne.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce