Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Evropska Unija je lani dosegla najvišjo gospodarsko rast v zadnjem desetletju

Evropska Unija je lani dosegla najvišjo gospodarsko rast v zadnjem desetletju
February 15
08:21 2018

Gospodarstvo Evropske unije je lani raslo najhitreje v zadnjem desetletju, so pokazali podatki statističnega urada EU, Eurostat. 28 članska EU je tako v letu 2017 zabeležila 2,5 odstotno gospodarsko rast, kar je najboljša rast po letu 2007, ko je dosegla 2,7 odstotka.

V zadnjem četrtletju sta taka Evrsko območje kot EU v primerjavi z prejšnjim trimesečjem dosegli 0,6 odstotno rast. Enako rast je doseglo tudi največje gospodarstvo unije Nemčija. Tudi Francija je zabeležila isto rast medtem ko je Španija dosegla rast v višini 0,7 odstotka.

Japonska gospodarska rast v zadnjem četrtletju ni dosegla pričakovanj

Te najnovejše številke potrjujejo prve ocene, ki jih je Eurostat objavil konec januarja in so temeljile na omejenih podatkih.

Ekonomist pri družbi Investec Ryan Djajasaputra, je dejal, da so večino rast lani gnala štiri največja gospodarstva območja: Nemčija, Francija, Italija in Španija. Vendar pa so nekatera gospodarstva v vzhodni Evropi, še posebej Latvija in Slovaška rasla "še posebej hitro", je dodal.

Moč evrskega območja je pripisal politikam spodbud Evropske centralne banke, ki so v zadnjih letih močno znižale stroške zadloževanja. Poleg tega je dejal, da je zaupanje doseglo najvišje nivoje po krizi, medtem ko je brezposelnost že dosegla pred krizne nivoje.

"Prihajajoča tveganja"

Sarah Hewin iz družbe Standard Chartered, je dejala: "Aktivnost podpira močna globalna rast, ki pomaga evropskim izvoznikom. V smislu domačih dejavnikov, višje plače, nizka inflacija in rekordna zaposlenost dvigujejo potrošnjo, medtem se krepi obseg naložb, kar je posledica visoke donosnosti podjetij in visokega zaupanja."

A čeprav tudi v naprej pričakuje, da bo stala gospodarska rast v evrskem območju močna, "bi lahko višje cene energentov in močnejši evro predstavljala tveganja za rast v letošnjem letu".

Pri Standard Chartered tako za letos evrskemu območju napovedujejo 2,2 odstotno gospodarsko rast, v prihodnjem letu pa naj bi znašala okrogla dva odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce