Finančni trgi

Prispevki

Evropsko gospodarsvtvo naj bi še naprej nadaljevalo z “skromnim” okrevanjem

Evropsko gospodarsvtvo naj bi še naprej nadaljevalo z “skromnim” okrevanjem
November 06
07:28 2015

Gospodarsko okrevanje v Evropski uniji in evrskem območju, naj bi se po napovedi EU tudi prihodnje leto nadaljevalo v "skromnem tempu".

Gospodarstvo 28 članske EU naj bi tako letos zabeležilo 1,9 odstotno rast, v letu 2016 naj bi se rast popravila na dva odstotka, leto pozneje pa še za desetinko odstotka več. Medtem naj bi gospodarska rast v evrskem območju letos dosegla 1,6 odstotka, prihodnje leto naj bi se dvignila na 1,8 odstotka, v letu 2017 pa naj bi znašala 1,9 odstotka.

EU je dejala, da so za višjo rast odgovorni dejavniki kot so nižje cene nafte in šibkejši tečaj evra. Drugi dejavnik, ki so ga navedli je program kvantitativnega sproščanja Evropske centralne banke, s katerim skuša banka spodbuditi gospodarsko aktivnost v območju.

Vseeno poročilo hkrati opozarja, da se pojavljajo novi izzivi za rast, vključno z upočanitvijo na Kitajskem in drugih trgih v razvoju, svoje pa bi lahko dodale tudi nove geopolitične napetosti.

ECB bo na naslednji seji ponovno preučila svoj stimulacijski program

Evropski komisar Pierre Moscovici je dejal, da bodo gospodarstva evropske unije videla "naraščanje gospodarske rasti, padanje brezposelnosti in padce proračunskih primanjkljajev," a učinki naj bi bili med državami članicami razporejeni neenakomerno. Opozoril je, da ostajajo obeti za svetovno gospodarsko rast še naprej negotovi, zaradi česar morajo evropske države vztrajati pri reformah svojih gospodarstev.

VW škandal

Izvršilna veja EU pričakuje, da bo do leta 2017 v Evropo prišlo več kot tri milijone migrantov iz območja Sirije in drugih držav. Povečanje ponudbe delovne sile bi lahko po njihovem mnenju srednjeročno spodbudilo rast BDP-ja, a le, če bodo sprejete pravilne politične odločitve.

Grčija, ki trenutno prejema triletni 86 milijard evrov težak paket pomoči, naj bi letos doživela 1,4 odstotno krčenje svojega gospodarstva, padec v letu 2016 naj bi nato znašal 1,3 odstotka, iz recesije pa naj bi se Grčija izvila v letu 2017, ko naj bi zabeležila 2,7 odstotno rast.

Evropska unija je opozorila tudi na nedavni škandal Volkswagna v zvezi z emisijami izpušnih plinov, ki bi po njihovem mnenju lahko vplival na poslovanje družbe.

"Možna razlitja iz Volkswagnovih manipulacij pri preizkusih emisij dizelskih motorjev v druge sektorje, prek proizvodnih povezav oziroma učinkov zaupanja, bi lahko ustvarila negativna tveganja glede podjetniških naložb," so še zapisali.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce