Finančni trgi

Prispevki

Evroskupina o proračunskih načrtih in Grčiji

Evroskupina o proračunskih načrtih in Grčiji
March 20
08:13 2017

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju razpravljali o izvajanju proračunskih načrtov članic območja evra, pri čemer ni pričakovati presenečenj. Slovenija predvidoma ostaja v skupini držav s tveganji neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili. Obravnavali bodo tudi izvajanje programa pomoči Grčiji, a novic ni pričakovati.

Evroskupina bo sprejela izjavo v povezavi z izvajanjem proračunskih načrtov članic območja evra, a po navedbah virov pri EU ni pričakovati velike razprave o tem.

EU na razpotju – enotni in enaki le ”na papirju”?

Slovenija, ki jo bo na zasedanju zastopala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, predvidoma ostaja v skupini držav s tveganji neskladnosti proračunskih načrtov z evropskimi pravili.

Evropska komisija je pri ocenjevanju proračunskih osnutkov članice razdelila v tri skupine: skladne s pravili, pretežno skladne s pravili in tiste s tveganji neskladnosti s pravili.

Ministri bodo poleg tega znova razpravljali o izvajanju programa pomoči za Grčijo, a političnega dogovora o drugem pregledu izvajanja tretjega programa pomoči ni pričakovati pred majem.

Grčija sicer novega finančnega obroka ne potrebuje do julija, ko bo morala poravnati približno šest milijard evrov dolgov, a v območju evra že vseskozi poudarjajo, da bi bilo treba dogovor sprejeti čim prej zaradi zaupanja in stabilnosti.

Ministri bodo nadaljevali tudi tematsko razpravo o pokojninskih sistemih članic območja evra in preučili možnost uvedbe primerjalne analize na tem področju.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce