Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Exxon Mobil pod preiskavo zaradi vrednotenja lastnih sredstev

Exxon Mobil pod preiskavo zaradi vrednotenja lastnih sredstev
September 21
08:32 2016

Ameriške oblasti preiskujejo način na katerega je naftni velikan Exxon Mobil ovrednotil svoje premoženje po visokem padcu cen nafte. Družba je dejala, da bo "popolnoma spoštovala" zahtevo Komisije za vrednostne papirje, za pregled računovodskih informacij.

Exxon je sicer edina izmed velikih ameriških energetskih družb, ki ni izdala stroškov, ki odražajo padce cen nafte. Komisija hkrati preučuje tudi kako Exxon knjiži potencialne vplive na svoje poslovanje, zaradi novosti v politiki podnebnih sprememb.

Veliki odpoklici vozil se nadaljujejo, tokrat je spet na vrsti GM

Preiskava sledi podobni napovedani lani, ki jo vodi skupina državnih tožilcev. Pod vodstvom vrhovnega državnega tožilca New Yorka, Erica Schneidrmana, tako preiskujejo ali je Exxon svoje vlagatelje zavajal glede vpliva podnebnih sprememb, na njihovo poslovanje.

V odgovoru na novico o preiskavi iz strani Komisije za vrednostne papirje so pri Exxon Mobilu v izjavi zapisali: "Komisija je primeren organ za preučitev vprašanj povezanih z amortizacijo, rezervami in drugimi za vlagatelje pomembnimi informacijami. V celoti upoštevamo zahtevo komisije za razpolaganje z informacijami, zato smo prepričani, da bo naše računovodsko poročanje izpolnilo vse zakonske in računovodske zahteve."

O preiskavi so prvi v torek poročali v časopisu The Wall Street Journal, kar je vplivalo na 1,5 odstoten padec vrednost delnic podjetja.

Cena ameriške surove nafte je od 100 dolarjev na sod, sredi leta 2014, padla na približno 44 dolarjev. To je številne naftne družbe spodbudilo k zmanjšanju vrednosti svojih naftnih projektov. Po poročanju Wall Street Journala, pa to po oceni Exxona za njih ni potrebno, saj naj bi pri vrednotenju vrednotenju svoj projektov uporabljali konservativne ocene.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce