Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Facebook je po razsodbi nemškega sodišča kršil zakonodajo o varstvu zasebnih podatkov

Facebook je po razsodbi nemškega sodišča kršil zakonodajo o varstvu zasebnih podatkov
February 13
07:35 2018

Zagovorniki pravice do zasebnosti so v Nemčiji slavili pravno zmago nad Facebookom. Ta sledi odločbi sodišča, ki je ugotovilo, da so nekatera pravila socialne mreže glede soglasja o rabi podatkov po zakonodaji neveljavna.

Potrošniška skupina Vzbv je tako uspešno trdila, da je pet storitev omrežja že privzeto vključenih, ustrezne nastavitve zasebnosti pa so bile namenoma "skrite". Facebook se sicer na odločitev namerava pritožiti, vseeno pa so prepričani, da bodo načrtovane spremembe v aplikacijah zagotovile, da bodo le te sledile uredbam v zakonu.

Po spremembah ljudje na Facebooku preživijo manj časa

Tudi skupina Vzbv se na odločitev namerava pritožiti, saj so bile nekatere od njihovih trditev iz strani sodišča zavrnjene. Te vključujejo trditev, da je Facebook, svoje storitev zavajajoče opisal kot "brezplačno", ker so uporabniki v resnici aplikacijo plačevali z delitvijo informacij o sebi.

Sprememba zakona o zasebnosti

Sodbo je že 16. januarja izdalo regionalno sodišče v Berlinu, vendar pa je skupina Vzbv javno razkrila še sedaj. Primer potrošniške skupine sicer temelji na zveznem zakonu o varstvu podatkov v državi, ki pravi, da mora biti družba za pridobitev dovoljenja jasna glede narave, obsega in namena načina uporabe podatkov strank.

Sodišče se je v tem primeru strinjalo, da Facebook ni storil dovolj, da bi ljudi opozoril na dejstvo, da je vnaprej izbral nastavitve glede zasebnosti. Te vključujejo možnost, da svojo lokacijo delimo z osebo s katero se pogovarjamo in se strinjamo, da lahko Google in druga spletna mesta rezultate iskanja prikazujejo povezave v njihovih profilih.

Poleg tega je sodišče presodilo, da je zahteva po uporabi pravih imen uporabnikov nezakonita. Hkrati je odločilo, da mora socialno omrežje od uporabnikov pridobiti izrecno privolitev, predenj bi lahko uporabila imena uporabnikov in slike iz profilov v komercialnih in sponzoriranih gradivih.

Vzbv je dejala tudi, da bo socialno omrežje v prihodnosti zaradi tega zahtevalo "soglasje uporabnikov".

Nov zakon je neizogiben

Spor sicer izvira že iz leta 2015, pri Facebooku pa so dejali, da je razsodbo že prehitel razvoj dogodkov. "Skrbno preučujemo nedavno odločitev in zadovoljni smo, da se je sodišče z nami strinjalo pri številnih vprašanjih,"so zapisali v izjavi.

"Naši izdelki in politike so se od začetka tega primera zelo spremenili, pričakujemo pa tudi nadaljnje spremembe naše politike glede pogojev poslovanja in obdelave podatkov, v luči sprememb zakona, ki prihajajo v letošnjem letu," so dodali in se pri tem sklicevali na prihodnjo uredbo EU glede splošnega varovanja podatkov.

Novi zakon tako določa, da morajo biti obvestila o zasebnosti jasna in zapisana v preprostem jeziku, hkrati pa izrecno navajajo, da vnaprej označene kvadratki in druge privzete privolitve ne bodo več sprejemljive.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce