Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Facebook je prestavil svojo novo video storitev

Facebook je prestavil svojo novo video storitev
August 10
06:39 2017

Družabni medijski velikan Facebook se je odločil za splavitev storitve za ogled namenskih videoposnetkov in tako začel konkurirati YouTubu in uveljavljenim televizijskim omrežjem. Uporabniki Facebooka bodo tako kmalu videli nov zavihek z imenom Watch, ki bo ponujal vrsto oddaj, od katerih bodo nekatere financirane iz strani socialnega omrežja.

Storitev so bo mogoče prilagoditi po lastnih zahtevah, tako da bodo lahko uporabniki odkrivali nove oddaje, glede na to kar gledajo njihovi prijatelji.

Gledalci bodo poleg tega lahko videli vse komentarje in se povezali s prijatelji in namenskimi skupinami za ogled oddaj.

Apple je v drugem četrtletju zabeležil dobro rast prihodkov

"Ni treba, da je gledanje video vsebin pasivno," je v izjavi dejal ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg. "Lahko je priložnost za delitev izkušnje in povezovanje ljudi, ki jih pritegnejo iste stvari."

Video posnetki so sicer na Facebooku na voljo že dlje časa, a do sedaj so večinoma prevladovali amaterski posnetki ali kratki segmenti iz strani novičarskih organizacij. Največje socialno omrežje na svetu je lani predstavilo video zavihek in je ob tem namignilo, da bi lahko naredili prehod na izdelavo lastnih izvirnih vsebin.

Storitev Watch bi lahko za Facebook odprla nov prihodkovni potencial, tako za Facebook, kot ustvarjalce programa, medtem ko lahko uporabniki pričakujejo, da bodo pred začetkom in po koncu oddaj izpostavljeni ciljnemu oglaševanju.

Zasičen trg

Facebook tako vstopa na vse bolj zapleten in zasičen trg in se bo moral soočiti s konkurenco iz strani tradicionalnih televizijskih omrežij kot tudi spletnih storitev, kot sta YouTube in Netflix.

Disney je včeraj objavil, da bo od leta 2019 ukinil obstoječi poslovni dogovor z Netflixom in ustvaril lastno pretočno video storitev. V prihodnjem letu bodo ustanovili tudi športno tematsko storitev ESPN.

Facebook sicer že ima pripravljen nabor vsebin, med katerimi bodo ameriška profesionalna liga MLB, ženska košarka, oddaje namenjene staršem in safari oddaja National Geographica. Poleg tega naj bi se za izdelavo oddaj, povezali tudi z medijskimi skupinami kot so Vox Media, BuzzFeed, ATTN, Group Nine Media in druge.

Watch bo sprva na voljo samo ameriškim uporabnikom, nato pa bo storitev na voljo tudi preostalim uporabnikom socialnega omrežja.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce