Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Facebook obtožen diskriminacije ameriških delavcev

Facebook obtožen diskriminacije ameriških delavcev
December 04
07:22 2020

Ameriško ministrstvo za pravosodje je Facebook obtožilo diskriminacije ameriških delavcev, saj dajejo pri zaposlovanju prednost priseljencem. V tožbi družabno omrežje obtožujejo, da nsio želeli zaposliti razpoložljivih in kvalificiranih Američanov za več kot 2600 delovnih mest. Ta delovna mesta so namesto tega šla tujcem z začasnimi vizami.

Pri Facebooku so navedbe domnevno izpodbijali, vendar so dejali, da z ministrstvom za pravosodje sodelujejo.

Tožba se ukvarja z uporabo začasnih vizumov z oznako H-1B s strani Facebooka, ki jih tehnološka podjetja pogosto zlorabljajo za uporabo cenejše delovne sile iz tujine za znižanje stroškov poslovanja v ZDA. V tožbi, vloženi v četrtek so tako pri ministratvu zapisali, da je Facebook " namerno ustvaril svoj sistem zaposlovanja", ki daje prednost imetnikom vize H-1B in drugim začasnim delavcev v državi, pred Američani.

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu

Iz ministrstva so sporočili, da so tožbo vložili po dveh letih preiskav glede prakse najemanja delavcev pri Facebooku. Z tožbo bodo med drugim zahtevali "povračilo plačila v imenu ameriških delavcev, ki so jim zavrnili zaposlitev pri Facebooku".

"Naše sporočilo je jasno: Če podjetja zavračajo možnost zaposlitve, ker nezakonito dajejo prednost začasnim imetnikom vizumov, jih bo minisrstvo za pravosodje pozvalo k odgovornosti," je dejal Eric S Dreiband, pomočnik generalnega državnega tožilca oddelka za civilne pravice.

"Naše sporočilo vsem delodajalcem - tudi tistim v tehnološkem sektorju - je jasno: Nezakonito ne morete raje zaposlovati, razmišljati o zaposlovanju ali najemati imetnikov začasnih vizumo pred ameriškimi delavci."

Trump se v svojem času bori proti cenzuri s strani tehnoloških podjetij, ki bijejo odkrit boj proti njemu. Velike družbe, kot sta Facebook in Google sta se v zadnjih letih povezala za globalizacijskimi silami, ki prek njihovih kanalov širijo zavajajoče in lažne novice in odkrito blatijo trenutno administracijo.

Zakonodajalci so hkrati največja ameriška tehnološka podjetja obtožili tudi kršenja pravi o konkurenci.

Oktobra je tako ministrstvo za pravosodje tožilo Google in ga obtožilo nezakonitega ohranjanja monopolne moči, ko gre za spletne iskalnike in oglaševanje na iskalnem omrežju. Nekaj tednom pred tem pa je odbor za pravosodje v kongresu predlagal ukrpe za razbitje velikih tehnoloških platform, med katerimi so Facebook, Amazon, Apple in Google.

Facebook je sicer pred tem dejal, da sami niso monopol, pri čemer naj bi lahko potrošniki lizbrali, kako se bodo povezali s prijatelji prek spleta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles