Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Facebook z potrojenim dobičkom v prvem četrtletju

Facebook z potrojenim dobičkom v prvem četrtletju
April 28
07:21 2016

Facebook je poročal o 195 odstotnemu porastu dobička v prvem četrtletju, saj je družba nadaljevala z uspešnim ustvarjanjem novih prihodkov od oglaševanja. V trimesečju so tako ustvarili dobiček v višini 1,33 milijarde evrov, medtem ko so v enakem lanskem obdobju zaslužili le 453 milijonov evrov.

Nove oglaševalce so privabljali tako z novimi izdelki kot so videji, hkrati pa so okrepili tudi poslovanje svojih obstoječih storitev.

Facebook poroča o močni rasti dobička

Poleg tega so pri Facebooku predlagal splavitev nove vrste delnic, ki bodo ustanovitelju Marku Zuckerbergu dovoljevale, da proda svoje delnice, ne da bi zaradi tega izgubil nadzor nad družbo. Pri družbi so dejali, da je poteza namenjena "spodbudi gospodu Zuckerbergu, da ohrani svojo aktivno vodilno vlogo pri Facebooku". Delnice družbe so po objavi odličnih rezultatov pridobile 9 odstotkov vrednosti.

Prehod na mobilne naprave

Prihodki družbe v četrtletju so narasli na 4,69 milijarde evrov, medtem ko so v enakem lanskem obdobju dosegli 3,1 milijarde evrov. Prihodki iz naslova oglaševanja na mobilnih napravah so dosegli 82 odstotkov celotnih prihodkov od oglaševanja, v enakem lanskem obdobju pa je bilo omenjeno razmerje še pri 73 odstotkih.

Skupno število mesečno aktivnih uporabnikov se je na letni ravni povišalo za 15 odstotkov na 1,65 milijarde, kar je bilo bolje od pričakovanj analitikov.

Iz družbe so sporočili, da bodo še naprej kupovali druga podjetja, a le tista, ki ponujajo storitve, ki bi lahko postale "vseprisotne".

Facebook sicer že vrsto let močno vlaga v druga podjetja - v letu 2012 so tako za milijardo dolarjev odkupili spletno stran za izmenjavo fotografij Instagram. Vseeno vlagatelji težko presojajo o uspešnosti Facebookovih naložb, saj družba o pripojenih podjetjih ne izdaja podrobnih poročil o dobičku.

Nove delnice

Objava novice o novi strukturi delnic prihaja štiri mesece potem ko sta Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan napovedala, da bosta razdala 99 odstotkov svojega premoženja. Par se je za to potezo odločil po rojstvu hčerke Max, decembra lani.

V pismu je par dejal, da bosta večino svojega premoženja predala iniciativi Chan Zuckererg, kjer bodo denar porabili za "napredek človeškega potenciala in spodbujanje enakosti za vse otroke v naslednji generaciji". Donacije omenjeni iniciativi naj bi par opravljal skozi celoten potek njunega življenja. V skladu z sedanjo strukturo delničarjev Facebooka, Zuckerberg tega ne more storiti ne, da bi izgubil nadzor nad družbo, ki jo je sam zgradil.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce