Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Alibaba je na “dan samskih” spet podrla vse prodajne rekorde

Alibaba je na “dan samskih” spet podrla vse prodajne rekorde
November 12
07:14 2018

Internetni velikan Alibaba je v nedeljo postavil nove prodajne rekorde za svoj največji nakupovalni dan v letu "dan samskih". Kitajska družba je dosegla milijardo dolarjev prodaje v samo 85 sekundah in nato le malo manj od 10 milijard dolarjev v 24 urnem obdobju nakupovalne mrzlice.

Skupno so potrošniki porabili kar 30,8 milijarde dolarjev, kar je bilo 27 odstotkov več kot lani, vseeno pa gre za najnižjo letno rast prodaje v zgodovini "dneva za samske".

Spletni popusti so bili ponujeni 11. novembra, ki ga je Alibaba leta 2009 razglasila za neuradni praznik za samske.

Kitajski predsednik je obljubil, da bo država znižala uvozne dajatve

Glavni izvršni direktor družbe Daniel Žang je dejal, da je bonanza porabe pokazala, da "stranke še naprej kažejo svoje prizadevanje za nadgradnjo svojega vsakdanjega življenja". Dogodek, se je v soboto začel z gala večerom, na katerem je nastopila ameriška pevka Mariah Carey, japonsko imitatorko pevke Beyonce in performansom skupine Cirque du Soleil .

Kaj je dan samskih?

Alibaba si je praznik izmislila, da bi imeli svoj dan tudi nevezani in deluje, kot nasprotni pol romantično vpletenim na Valentinovo. Zdaj je dan postal največja svetovna razprodaja na spletu in je letos po podatkih Bloomberga, prinesel več prihodkov od prodaje od črnega petka in kibernetičnega ponedeljka skupaj.

Med nakupovalno norijo je bilo na voljo približno 180,000 znamk, vključno z tehnološkimi družbami, kot so Xiaomi, Apple in Dyson. Lansko leto so kitajske družbe dogodek razširile tudi na zahodne trge, kar so izkoristili predvsem potrošniki v ZDA in Veliki Britaniji, ki so množično nalagali aplikacije AliExpressa na svoje telefone.

Ali se bo dan samskih naprej večal?

Nakupovalna norija je podrla svetovne rekorde ko gre za prodajo prek spleta in lanski rekord presegla včeraj ob 17:34 po Hongkonškem času. Vseeno pa so opazovalci prepričani, da bo dogodek ob zorenju izgubil na svoji visoki rasti.

Alibaba se je letos hkrati soočila z novimi izzivi, kot so novi tekmeci na trgu, upočasnjeno rastjo gospodarstva in padcem borznih trgov za 16 odstotkov, zahvaljujoč kitajski trgovinski vojni z ZDA.

Pričakuje se, da bo letošnji novembrski praznik zadnji za Jacka Maja na vodilnem mestu v družbi. Mesto predsednika družbe bo namreč naslednje leto prevzel trenutni izvršni direktor, kar so pri Alibabi napovedali septembra.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce