Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska z novim davkov nad “super avtomobile”

Kitajska z novim davkov nad “super avtomobile”
December 01
08:28 2016

Kitajska se je odločila za uvedbo dodatnega 10 odstotnega davka na nakup "super avtomobilov", znamk Ferrari, Bentley, Aston Martin in Rolls Royce. Davek, ki bo veljal za vozila dražja od 180,000 evrov, je namenjen omejevanju razkošne porabe in zmanjševanju emisij, so dejali pri organih.

Gre za del širših prizadevanj kitajskih oblasti proti neokusnemu razkazovanju bogastva, ki so že prizadela druge luksuzne znamke. Kitajska je sicer eden od ključnih trgov za proizvajalce avtomobilov visokega cenovnega razreda.

Luksuz se seli tudi med terence

Proizvajalci avtomobilov so tako v zadnjih letih svoje luksuzne modele vse bolj prilagodili okusu Kitajskih kupcev. Tako Rolls-Royce, kot Aston Martin sta za prihodnje leto napovedala prihode luksuznih terenskih modelov, ki jih mnogi vidijo kot odgovor na kitajsko preferiranje velikih avtomobilov, nad športnimi.

"Racionalna raba"

"Da bi vodili racionalno porabo in spodbujali varčevanje z energijo ter manjšimi izpusti emisij, je državni svet odobril dodatne dajatve za ultra luksuzna vozila," so zapisali pri kitajskem ministrstvu za finance. Davek bo v veljavo vstopil že danes, vseeno pa mnogi opazovalci pravijo, da je malo verjetno, da bi z njim odgnali super bogate kupce.

Kitajski predsednik Ši Jinping je kampanijo proti korupciji postavil na osrednje mesto svoje politike in želi v sklopu le te zmanjšati porabo za nakup luksuznih izdelkov. Vladajoča komunistična partija je danes izdala tudi nove predpise za uradnike stranke, ki prepovedujejo "pomp" v okviru boja proti korupciji.

Najvišji uradnik bi "morali potovati brez pompa, zmanjšati svoj vpliv na javno življenje in ne uporabljati vozil, ki presegajo zastavljene standarde," je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce