Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Nekoč ljubljenka medijev – sedaj se je zaradi goljufije njena družba razpustila

Nekoč ljubljenka medijev – sedaj se je zaradi goljufije njena družba razpustila
September 06
06:46 2018

S škandali prizadeta družbe Theranos se je po besedah glavnega izvršnega direktorja Davida Taylora, ki je novico delničarjem sporočil prek elektronske pošte, tudi uradno razpustila. Taylor je tako dejal, da je družbi zmanjkalo časa, da bi si zagotovila dodatne naložbe ali pridobila kupca za svoje premoženje.

Ustanoviteljica družbe Elizabeth Holmes in nekdanji predsednik družbe Ramesh Balwani, se sicer soočata s kazenskimi obtožbami finančne goljufije.

Po besedah tožilcev sta se ukvarjala z več milijonov dolarjev vredno shemo, s katero sta ogoljufala vlagatelje, zdravnike in paciente.

Tudi Amazon je vreden več kot bilijon dolarjev

Taylor, ki ima tudi funkcijo glavnega svetovalca v družbi je dejal, da je družba najela storitve investicijske banke Jeffries, s čemer so za delničarje poskušali "maksimizirati vrednost družbe".

V emailu, ki so ga dobili pri časopisu Wall Street Journal, je dejal, da je investicijska banka za sodelovanje povprašala več kot 80 potencialnih kupcev, od katerih pa se nobeden ni odločil za sodelovanje. "Na žalost nobena od teh opcij ni vodila do transakcije. Tako nam je sedaj zmanjkalo časa," je zapisal.

Taylor je dodal, da je družba kršila pogoje posojilne pogodbe z vlagateljem Fortress Investment Group, kar pomeni, da ima omenjena družba sedaj pravico prodaje ali prevzema lastništva nad intelektualno lastnino in premoženjem družbe Theranos. Po razpadu podjetje po pričakovanjih delničarji ne bodo prejeli ničesar.

Kazenske obtožbe

Družba Theranos, ki jo je leta 2003 pri 19. letih ustanovila Elizabeth Holmes, je trdila, da lahko njihove edisonove naprave testirajo bolezni, kot sta rak in povišan holesterol in za to porabijo le nekaj kapljic krvi iz prsta, namesto, da bi za to potrebovali polni odmerek krvi pridobljene z pomočjo igle zapičene v veno.

Holmesova je za financiranje svoje družbe od vlagateljev zbrala kar 700 milijonov dolarjev, a ko je želela svojo tehnologijo leta 2012 ponuditi ameriškemu ministrstvu za obrambo, so njeno ponudbo zaradi nepredvidljivih rezultatov njenih naprav gladko zavrnili.

Pri Wall Street Journalu so nato začeli s svojo raziskavo in od oktobra leta 2015 vrsto svojih razkritji objavili v seriji člankov. Pri Theranosu so te članke obsodili, a so se bili do junija leta 2016 prisiljeni soočiti z odškodninskimi zahtevki vlagateljev, zdravstvenih organov in petih zveznih agencij.

Aprila lani so centri za zdravstvene storitve in pripomočke družbo sankcionirali in preklicali njihova potrdila glede kliničnih laboratorijskih testiranj, zaradi česar je z njimi sodelovanje prekinila veriga lekarn Walgreens, hkrati pa so proti njim sprožili tožbo v višini 140 milijonov dolarjev.

Marca letos se je Holmesova uspela doseči poravnavo s komisijo za vrednostne papirje in borzo, ki je najvišji finančni organ v ZDA. Regulator je namreč trdil, da je sta Holmesova in Balwani podala vrsto zavajajočih izjav v predstavitvah za vlagatelje, v intervjujih in pri demonstracijah svojih izdelkov.

V okviru poravnave je morala Holmesova vrniti več milijonov delnic svojega podjetja in plačati 500,000 dolarjev kazni. Prav tako so jih prepovedali opravljati službo uradnika ali direktorja javnega podjetja za naslednjih deset let.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles