Finančni trgi

Prispevki

Se je Trump rally znašel na prvi oviri?

Se je Trump rally znašel na prvi oviri?
May 19
10:55 2017

V zadnjem času, sploh od ameriških volitev naprej, imajo borzni vlagatelji na obrazu široke nasmeške. Kako jih tudi ne bi imeli, saj so indeksi, predvsem ameriški, dnevno podirali nove rekorde. Za takšno borzno navdušenje obstaja več razlogov. Najprej so tu ugodni makroekonomski podatki za večino svetovnih regij. Nadalje so bili objavljeni rezultati za prvo četrtletje zelo dobri, v ZDA je npr. 75% podjetij preseglo pričakovanja. Večina centralnih bank vztraja pri ohlapni denarni politiki, posledično imamo še vedno okolje zelo nizkih obrestnih mer. Vlagatelji morajo zato iskati nebančne oblike oplemenitenja sredstev. Nenazadnje pa rast, predvsem v Ameriki (t.i.Trump rally), poganjajo tudi obljube Donalda Trumpa o nižjih davkih, deregulaciji bank in infrastrukturnih projektih.

Kaj pa nevarnosti? Eno izmed največjih groženj za borzo so predstavljale francoske predsedniške volitve, ki so se na srečo iztekle po željah vlagateljev. Zmagal je zmerni, proevropsko usmerjeni politik, Emmanuel Macron, ne pa skrajno desničarska Marine Le Pen. Rezultat je delno porezal krila tudi ostalim radikalnim strujam v Evropi. Potencialna nevarnost za trge bi lahko bila tudi nedavna geopolitična zaostrovanja, vendar se je zaenkrat izkazalo, da gre bolj za razkazovanje (predvsem ameriških) mišic.

V zadnjem tednu pa so pod drobnogled vlagateljev prišle nekatere nepremišljene poteze Donalda Trumpa, predvsem navodila bivšemu direktorju FBI, naj opusti preiskavo povezav med Rusijo in ameriškimi volitvami ter izdaja nekaterih zaupnih podatkov ruski delegaciji. To je v ZDA povzročilo precejšnje razburjenje, pojavili so se celo prvi pozivi k predsednikovemu odstopu. Vse to se je poznalo tudi na borzah, saj so po zelo dolgem času borzni indeksi v enem dnevu padli skoraj za dva odstotka. Med vlagatelje se je naselilo seme negotovosti, sprašujejo se, če bo Trump ob vseh težavah v kongresu sploh lahko uveljavil obljubljene gospodarske ukrepe.

Za več informacij o trenutnem dogajanju, najboljši strategiji vlaganja in naših nakupnih priporočilih prvim 10 prijavljenim vlagateljev omogočamo brezplačen individualni posvet. Za prijavo izpolnite spodnji obrazec, vendar pohitite, število mest je omejeno! 

Seveda na borzi ves čas prihaja do tehničnih popravkov, tudi znotraj bikovskega trenda. Taki popravki so pravzaprav dobrodošli, saj se trg z njimi delno prečisti. Vendar pa nikoli ne moremo natančno vedeti, kdaj se popravek lahko prevesi v močnejšo korekcijo. Zaenkrat kaže na to, da gre trenutno bolj za tehnični popravek, saj podatki ostajajo pozitivni. Vseeno pa je treba pri vlaganju ravnati premišljeno.

About Author

Primož Hočevar

Primož Hočevar

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce