Finančni trgi

Prispevki

Ali sektor potrošnih dobrin predstavlja trenutno najboljšo investicijsko priložnost?

Ali sektor potrošnih dobrin predstavlja trenutno najboljšo investicijsko priložnost?
April 12
16:03 2016

V današnjih turbulentnih časih je zelo težko najti sektor, ki je donosen, obenem pa stabilen in relativno odporen na borzna nihanja. Ste mislili, da takšen ne obstaja? Napaka. Poglejte sektor osnovnih potrošnih dobrin. Izkazuje ravno takšne lastnosti, kot smo jih opisali zgoraj.

Kaj sploh pomeni izraz osnovne potrošne dobrine? To so izdelki, ki jih ljudje vsakodnevno kupujejo in uporabljajo, torej ne glede na splošno stanje gospodarstva. To so npr. šamponi, mila, kozmetika, cigareti, pivo, hrana, pijača. Tipično za podjetja, ki jih izdelujejo je, da so manj odvisna od borznega nihanja, saj se njihovi izdelki konstantno prodajajo, včasih se v obdobjih recesije prodaja celo poveča (kozmetika, pivo). Če imamo npr. namen kupiti nov avto, bomo trikrat premislili, ali bi ga kupili v obdobju gospodarskih pretresov, medtem, ko pri nakupu šampona ne pomišljamo niti trenutek. Zato podjetja, ki proizvajajo takšne izdelke tudi izkazujejo konstantne prihodke in dobičke, poleg tega je tudi lojalnost kupcev izredno visoka. Temu primerno se obnašajo njihove delnice.

Za brezplačen sestanek, kjer vam bo naš upravljavec povedal več o možnostih investiranja v sektor potrošnih dobrin in tudi nasploh o trenutnemu dogajanju na trgu, izpolnite spodnji prijavni obrazec.

Sektor potrošnih dobrin je bil v letu 2015 eden najhitreje rastočih globalnih sektorjev. Rast tega sektorja je povezana z rastjo prebivalstva in dvigom življenjskega standarda, še zlasti na razvijajočih se trgih. Pri tem je potrebno upoštevati tudi dejavnik staranja prebivalstva in pa krepitev srednjega sloja. Sektor je tako idealna izbira za obdobja negotovosti na trgih, hkrati pa dolgoročno zagotavlja stabilno rast.

Tudi če pogledamo nekatere vzajemne sklade, ki vlagajo v sektor potrošnih dobrin, lahko vidimo, da so praktično vsi v zadnjih letih dosegali dvomestne stopnje rasti, tudi v letošnjem letu so boljši od večine delniških skladov. Z vidika racionalnega vlagatelja tako predstavljajo v tem trenutku izredno dobro razmerje med tveganjem in donosnostjo.

 

 

About Author

Primož Hočevar

Primož Hočevar

Related Articles