Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so se na naraščanje napetosti med Kitajsko in ZDA odzvali mirno

Trgi so se na naraščanje napetosti med Kitajsko in ZDA odzvali mirno
August 10
07:05 2020

Azijske delnice so se danes gibale v ozkih okvirjih, saj so razpoloženje med vlagatelji pokvarile skrbi glede vse večjih napetosti med ZDA in Kitajsko, čeprav so znaki okrevanja industrijske dejavnosti v drugem največjem gospodarstvu sveta omejili izgube.

Evropski trgi naj bi današnji trgovalni dan začeli z rastjo, pri čemer so terminske pogodbe za indeks EUROSTOXX 50 pridobile 0,71 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 narasle za 0,19 odstotka.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske se je danes gibal med pozitivnim in negativnim območjem, pri čemer je ostajal pod šestmesečnim vrhom, ki ga je dosegel prejšnji teden. Japonski in singapurski delniški trgi so bili sicer danes zaradi praznikov zaprti.

Vlagatelji so bili previdni potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump prejšnji teden podpisal dve izvršni odredbi s katerima bo v naslednjih 45 dneh prepovedal delovanje aplikacije WeChat, ki je v lasti kitajskega tehnološkega velikana Tencent in aplikacije TikTok. Poleg tega je dodatno napovedal sprejem sankcij za 11 kitajskih in hongkonških uradnikov.

Zlato v nebo, a prostora za rast je še veliko

Ameriški regulativni organi so hkrati priporočili, da bi morala biti tuja podjetja, ki kotirajo na ameriških borzah od leta 2022 pregledana iz strani ameriških javnih revizijskih družb.

"Večje vprašanje za rge je ali bodo ti ukrepi ogrozili trgovinske pogovore med ZDA in Kitajsko, ki so napovedali za 15. avgust, trgi pa bodo to dogajanje pozorno spremljali," je dejal Tapas Strickland iz National Australia Bank.

Glavni kitajski borzni indeks CSI 300 je danes izgubil na vrednosti, za 0,36 odstotka pa je padel tudi hongkonški indeks Hang Seng, potem ko je trg pretresla novica o aretaciji pomembnega hongkonškega medijskega tajkuna. Vse to je posledica sprejema novega zakona o nacionalni varnosti, ki kitajski komunistični partiji omogoča obračun z zagovorniki demokracije in svobode.

Medtem ko vse slabši odnosi med Kitajsko in ZDA vplivajo na razpoloženje na trgih, pa so podatki pokazali, da je upočasnitev kitajske tovarniške deflacije, povečala upanje na oživitev gospodarstva te države.

Avstralske delnice so se danes uprle trendom v regiji in pridobile 1,68 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni južnokorejski borzni indeks Kospi pridobil 1,38 odstotka vrednosti. Novozelandske delnice pa so se okrepile za 0,3 odstotka.

Na valutnih trgih je dolar v primerjavi z japonskim jenom upadel na nivo 105,79 jena, medtem ko je na tveganje občutljivi avstralski dolar proti ameriški valuti negoval petkove izgube v višini 1,1 odstotka.

Evro je proti dolarju ohranil svojo vrednost in vztrajal pri nivoju okrog 1,18 dolarja, potem ko je prejšnji teden dosegel najvišje nivoje po maju leta 2018.

Na ameriški dolar trenutno vpliva negotovost glede fiskalnih spodbud za gospodarstvo, potem ko je predsednik Donald Trump prek vikenda podpisal vrsto izvršnih ukazov, s katerimi je podaljšal izplačilo pomoči za brezposelne, potem ko so se pogovori med strankama v kongresu izjalovili.

Z ukazom se bodo tako nadomestila na teden za primer brezposelnosti iz prejšnjih 600 dolarjev zmanjšala na 400 dolarjev. Medtem ko so analitiki mnenja, da bo zmanjšanje porabe, lastnike domov in najemnike bolj izpostavilo grožnji deložacije, pa so še naprej optimistični glede sprejema dodatnih spodbujevalnih ukrepov.

Na surovinskih trgih se je vrednost zlata znižala na 2029,2 dolarja za unčo, kar je znatno manj od viška pri 2072,5 dolarja za unčo, doseženega prejšnji teden.

Cena nafte so se medtem zvišale, pri čemer je bilo treba za sod nafte znamke Brent odšteti 44,83 dolarja oziroma 43 centov več, na drugi strani pa se je cena lahke ameriške nafte povišala za 54 centov na 41,76 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce