Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Upravni odbor Mitsubishi Motorsa naj bi danes odstavil Carlosa Ghosna

Upravni odbor Mitsubishi Motorsa naj bi danes odstavil Carlosa Ghosna
November 26
07:51 2018

Osemčlanski upravni odbor družbe Mitsubishi, se bo danes sestal na sedežu družbe v Tokiju, pri čemer bodo sprejeli odločitev za odstavitev Carlosa Ghosna iz mesta predsednika partnerstva za Nissanom in Renaultom, po njegovi aretaciji zaradi domnevnih finančnih nepravilnosti.

Renault in Nissan sta svoje zavezništvo začela leta 1999, ko je bil japonski proizvajalec avtomobilov blizu bankrota. Mitsubishi je član zavezništva postal v letu 2016, kar je članom omogočilo razvoj izdelkov in nadzor nad stroški.

Tudi potem ko si je Nissan hitro opomogel in zabeležil visoko rast je v ostal podrejeni partner v lastniški strukturi. Renault ima tako v lasti 43 odstotni delež družbe, medtem ko ima japonski proizvajalec v francoski družbi samo 15 odstotni delež. Po obsegu prodaje je sicer Nissan skoraj 60 odstotkov večji od Renaulta.

Upravni odbor Renaulta bo odločal o usodi Carlosa Ghosna

Vodilni pri zavezništvu se bodo sicer v tem tednu sestali v Amsterdamu, da bi zaščitili skupne operacije pred posledicami aretacije Ghosna, potem ko razvoj dogodkov kaže na merjenje moči med Renaultom in Nissanom. Renault se je do sedaj vzdržal odpustitve Ghosna iz pozicije izvršnega direktorja in predsednika družbe.

Izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa je v ponedeljek dejal, da koncentracija moči v eni osebi, pomeni pomanjkanje komunikacije med preostalimi člani upravnega odbora zavezništva.

Ghosn si je sicer v zadnjem obdobju prizadeval za poglobitev povezav v zavezništvu, vključno z potencialno popolno združitvijo med Renaultom in Nissanom na predlog Francoske vlade, kljub temu, da so temu ostro nasprotovali pri japonski družbi.

Nissan je Ghosna iz svojega upravnega odbora umaknil prejšnji četrtek potem, ko je prišlo do obtožb o prenizki oceni lastnih prihodkov in uporabi denarja družbe za lastne potrebe.

Njegova odpustitev iz Mitsubishi Motorsa bi pomenila odstranitev človeka, ki mu je uspelo družbo po škandalu, ki je družbo pretresal v letu 2016 stabilizirati.

Nissan ima v Mitsubishi Motorsu prevladujoči 34 odstotni lastniški delež in tudi dva člana upravnega odbora družbe.

Medtem ko so avtomobilske družbe dejale, da potekajo operativni procesi in poslovanje še naprej kot običajno, pa je Nissan odložil predstavitev svojega visoko zmogljivega električnega avtomobila Leaf, da bi "zagotovili, da bo ta pomemben izdelek lahko prejel pozornost, ki so jo zasluži", so sporočili iz družbe.

Delnice Mitsubishija so danes zrasle za 3,3 odstotka, medtem ko so Nissanove pridobile 1,8 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce