Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED bi se lahko odločila za pohitritev tempa dvigovanja obrestnih mer

FED bi se lahko odločila za pohitritev tempa dvigovanja obrestnih mer
March 14
08:02 2017

Ameriška centralna banka, ki ji od konca finančne krize ni uspelo spodbuditi višje inflacije in je do sedaj stopnje obrestnih mer dvigovala počasneje od pričakovanj trgov, bi se lahko sedaj odločila, da stopi na plin. V sredo se od centralne banke tako pričakuje, da bo skoraj zagotovo dvignila temeljne obrestne mere v državi, kar je poteza, ki se je trgom še nekaj tednov nazaj zdela malo verjetna.

Ker se sedaj rast inflacije končno prebuja, bi se lahko oblikovalci politik pri banki odločila za znamenje, da bo letos prišlo do več kot treh zvišanj obrestnih mer, ki so jih za letošnje leto prvotno napovedovali.

ECB je bolj optimistična glede gospodarske rasti v Evroobmočju

"Nimajo več toliko prostora za potrpežljivost kot so ga imeli prej," je dejal Tim Duy iz univerze v Oregonu, ki pričakuje, da bodo oblikovalci politik pri banki ta teden zvišali stopnje obrestnih mer. Oblikovalci politik so osredotočeni na dosego polne zaposlenosti in 2 odstotne inflacije. Hitreje kot se bo gospodarstvo približalo tem ciljem, prej se bodo po mnenju Duya, pri banki odločili za zaostrovanje svojih politik.

Gospodarstvo se zdi trenutno zdi bližje izpolnitvi teh ciljev, kot so pri banki predvidevali v decembru, ko so zadnjič izdali napovedi za prihodnost. Stopnja brezposelnosti znaša 4,7 odstotka, kar je manj od dolgoročnih norm oblikovalcev politik, inflacija pa je že narasla na 1,7 odstotka, kar je območje, ki so ga prej napovedovali za konec leta.

Dolgo pričakovana vrnitev inflacije

Medtem ko se predstavniki banke pripravljajo na drugi dvig obrestnih mer v zadnjih treh mesecih, se je inflacija povzpela na najvišje nivoje od začetka finančne krize.

Merilo, ki ga pri banki najraje uporabljajo, tako imenovani osrednji indeks cen PCE, je januarja dosegel najvišjo mesečno rast v zadnjih petih letih in je na letni ravni že dosegel 1,7 odstotka. Večina predstavnikov banke trdi, da jim dajejo takšni podatki večje zaupanje v to, da bo inflacija kmalu dosegla ciljne vrednosti.

Predsednica banke Janet Yellen je v začetku meseca dejala, da ne verjame, da je FED v zaostanku za inflacijo. Inflacijski jastrebi, kot je predsednik FED-ove izpostave v Richmondu Jeffrey Lacker je dejal, da je banka že v nevarnosti, da zaostane za dogajanjem. Vseeno pa tudi sredinski predstavniki banke vidijo tveganje vztrajno prenizke inflacije in morebitno potrebo po hitrejših dvigih obrestnih mer.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce