Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED brez jasnega vpogleda v Trumpove gospodarske politike

FED brez jasnega vpogleda v Trumpove gospodarske politike
February 14
08:58 2017

Predsednica ameriške centralne banke Janet Yellen, bo danes prvič po prevzemu republikancev nad Belo hišo, nastopila v obeh domovih kongresa, z manj jasnosti o tem v katero smer bo šla ameriška ekonomska politika, kot kdajkoli prej v njenem tri leta trajajočem mandatu.

Podrobnosti o gospodarskih politikah ameriškega predsednika Donalda Trumpa ostajajo še naprej v veliki meri neznane. Sam je sicer naznanil zmanjšanje finančnih regulativ, a pri tem ni navedel podrobnosti in velikosti, obsega in časovnega okvira znižanj obdavčitev, ki jih je obljubil.

Možne nove obdavčitve na uvoz in povečana poraba namenjena izgradnji infrastrukture, bi lahko spodbudila rast inflacije in poslala vrednost dolarja navzgor, kar so negotovosti, ki FED zelo otežujejo začrtanje poti za zviševanje obrestnih mer.

Izvoz spodbudil japonsko gospodarsko rast, grožnje z ameriških protekcionizmom vse večje

"Obstaja precejšnja negotovost glede tega kaj se bo dejansko zgodilo, mislim, da nihče tega ne ve," je v soboto dejal podpredsednik FED, Stanley Fischer.

Celo v najboljših časih je sposobnost FED-a za predvidevanje premikov v gospodarstvu omejena. V letu 2012 so tako dejali, da bodo zečeli z dvigovanjem obrestnih mer v letu 2014, nato pa je banka počakala vse do decembra leta 2015 predenj je prvič dvignila obrestne mere. Tudi napoved o štirih dvogih obrestnih mer v letu 2016 se je nato izkazala za zgrešeno, saj so obrestne mere dvignili samo enkrat.

Ameriško gospodarstvo je sedaj po ocenah mnogih blizu "polne zaposlenosti", inflacija je zrasla na 1,6 odstotka, medtem ko je lanska gospodarska rast dosegla 1,6 odstotka. Na podlagi gospodarskih napovedi FED-a za letos bi se lahko obrestne mere dvignile trikrat po 0,25 odstotnih zvišanjih.

Glede na izjave iz politike centralne banke objavljene 1. februarja skoraj ni prišlo do sprememb, kar kaže na to kako malo vpogleda imajo uradniki Fed-a, na nove politike predsednika Donalda Trumpa.

"Obstaja veliko načinov kako bi lahko šle stvari narobe, kot je začetek trgovinske vojne," je dejal Jon Faust, profesor ekonomije iz univerze Johns Hopkins in nekdanji svetovalec odbora guvernejev Fed-a.

Klic k novim pravilom za FED

Danes se bo Yellenova zelo verjetno soočila z novim pritiskom zakonodajalcev, da določi politiko dvigov obrestnih mer z javno razkrito matematično formulo. Vodja odbora za finančne storitve v predstavniškem domu je dejal, da bo ponovno podal predlog, da FED sprejme takšno pravilo o politikah.

Yellenova sicer javno nasprotuje takšnemu predlogu, ker naj bi škodoval sposobnostim FED-a za odzivanje na krize. Vseeno bi predlog lahko dobil podporo med predstavniki centralne banke, saj bo Trump v banko imenoval več novih predstavnikov.

Trump lahko tako imenuje predstavnike v svet guvernerjev centralne banke v Washingtonu. Trenutno sta v sedem članskem organu dva prosta sedeža, dodaten sedež pa se bo sprostil, ko bo v aprilu odstopil guverner Daniel Tarullo. Predsednik bi lahko imenoval tudi novega predsednika centralne banke, saj se bo štiriletni mandat Yellenove iztekel januarja prihodnje leto, medtem ko se mandat podpredsednika Fischerja izteče junija istega leta.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce