Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED na zadnji seji pričakovano ohranil obrestne mere

FED na zadnji seji pričakovano ohranil obrestne mere
November 03
09:35 2016

Ameriška centralna banka (FED) se je odločila, da počaka z dvigom obrestnih mer, vseeno pa je pustila odprta vrata za njihov dvig v prihodnjem mesecu. Od odbora banke, ki odloča o dvigu stopnje obrestnih mer sicer nihče ni pričakoval, da se  bodo manj kot teden dni pred predsedniškimi volitvami,  odločili za sprejem tako pomembnega ukrepa.

Vseeno so pri banki dejali, da se razlogi za dvig obrestnih mer "še vedno krepijo". To pomeni, da bi lahko ukrepe sprejeli na naslednji seji v decembru, ki bo hkrati zadnja v letošnjem letu. "Odbor je presodil, da se razlogi za povišanje obrestnih mer še naprej krepijo, a so se zaenkrat odločili, da počakajo na nadaljnje dokaze o napredku v smeri zastavljenih ciljev," so pri FED zapisali v izjavi. Na objavo se trgi skoraj niso odzvali, saj velika večina analitikov pričakuje, da bo banka obrestne mere dvignila na svoji decembrski seji.

Janet Yellen: FED mora pri dvigu obrestnim mer nadaljevati z previdno politiko

Predsednica centralne banke Janet Yellen naj bi svojo tiskovno konferenco sklicala potem, ko se bo zadnja letošnja seja odbora 14. decembra končala. Tako bo lahko razložila vse morebitne ukrepe, ki jih bo banka sprejela in morda ponudila tudi smernice za prihodnje dvige, ki jih lahko pričakujemo v naslednjem letu.

Glavni ekonomist pri družbi Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson je dejal: "Samo šok - izvolitev Donalda Trumpa, oziroma zunanji geopolitični ali tržni dogodki - lahko sedaj preprečijo zvišanje obrestnih mer v decembru." Brian Jacobsen, glavni strateg portfelja, pri družbi Wells Fargo Funds Management, se strinja, da je decembrski dvig "najbolj verjeten scenarij".

Na zadnjem srečanju sta dva člana odbora pozvala k takojšnjemu dvigu obrestnih mer, kar pa je eden manj kot na zadnjem srečanju, ki je potekalo v septembru. Oblikovalci politik iz FED-a so dejali, da je ameriško gospodarstvo pridobilo na zagonu, ustvarjanje novih delovnih mest ostaja trdno, vse bolj pa so tudi prepričani v dosego 2 odstotnega letnega inflacijskega cilja.

Po uradnih podatkih je inflacija na letni ravni septembra znašala 1,5 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce