Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED namignila na možnost manj dvigov obrestnih mer

FED namignila na možnost manj dvigov obrestnih mer
November 29
07:50 2018

Delnice na Wall Streetu so včeraj zabeležilo visoko rast potem ko je centralna banka namignila, da v bližnji prihodnosti morda le ne bo toliko dvigov obrestnih mer. V govoru je predsednik banke Jerome Powell dejal, da so obrestne mere "tik pod" nevtralno ravnjo, ki naj bi ne bi ne pospeševala niti zavirala rasti.

Še prejšnji mesec je sicer trdil, da ima banka pred seboj "še dolgo pot" predenj bo dosežena ta raven. Njegovi komentarji prihajajo potem, ko je predsednik Donald Trump večkrat kritiziral njegove odločitve.

Trump je tako za padce na borzah obdolžil zadnja zvišanja obrestnih mer iz strani FED-a, te dvige pa je hkrati označil za največje tveganje ameriškega gospodarstva. Predsednik, ki je Powella lansko leto izbral za vodjo banke je hkrati dejal, da ni zadovoljen s svojo izbiro.

Trump zelo nezadovoljen z odločitvijo GM-a za množično odpuščanje ameriških delavcev

Powell, ki je govoril v gospodarskem klubu v New Yorku, kritike sicer ni neposredno naslovil. Vseeno se je zdelo, da je omili svoj govor glede prihodnjih zviševanj obrestnih mer, hkrati pa je še naprej branil načrte banke za postopno zviševanje stopenj.

"Obrestne mere so glede na zgodovinske standarde še vedno nizke in ostajajo tik pod širokim obsegom ocen nivojev, ki so za gospodarstvo nevtralni - to pomeni, da niti ne pospešujejo, niti ne zavirajo rasti," je dejal. Dodal je: "Ne obstaja nobena predpisana pot. Zelo pozorno bomo spremljali prihodnje gospodarske in finančne podatke in videli kaj nam sporočajo."

Tako indeks Dow Jones, kot indeks Nasdaq sta po komentarjih pridobila več kot 2 odstotka vrednosti, medtem ko je širši indeks S&P 500 pridobil 1,7 odstotka vrednosti.

Uravnavanje dveh faktorjev tveganja

V letošnjem letu je ameriško gospodarstvo uživalo v zelo visoki rasti, k čemur je pripomogla povečana poraba države in znatno zmanjšanje obdavčitve državljanov in podjetij. Ustvarjanje delovnih mest je bilo zelo močno, BDP pa se je v zadnjem četrtletju na letni ravni povečal za kar 3,5 odstotka.

Kljub temu nekateri analitiki napovedujejo, da se bo tempo rasti prihodnje leto upočasnil, potem ko bodo učinki spodbud začeli kopneti.

V svojem govoru je Powell dejal, da postopno zviševanje obrestnih mer vidi, kot najboljši način za uravnavanje tveganj, ki se pojavljajo ob prehitrem in prepočasnem dvigovanju.

"Naša pot postopnega dvigovanja obrestnih mer je bila zasnovana tako, da uravnoveša ti dve tveganji, ki ju moramo vzeti resno," je dejal.

Hkrati je dejal, da ostajajo skupna tveganja za finančno stabilnost še naprej "zmerna", vseeno pa je opozoril na zaskrbljujočo rast ravni podjetniškega dolga. Poleg tega je dodal, da bi lahko prišlo v gospodarstvu do motenj zaradi dogodkov, kot je Brexit.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce