Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED opozarja pred počasnim okrevanjem brez dodatne finančne pomoči

FED opozarja pred počasnim okrevanjem brez dodatne finančne pomoči
May 14
06:35 2020

Predsednik ameriške centralne banke (FED) Jerome Powell je opozoril, da se bodo ZDA brez dodatne finančne pomoči vlade spopadale s počasnim in bolečim gospodarskim okrevanjem. Temačna napoved vodje banke je preobrat glede na začetek aprila, ko je dejal, da pričakuje močno okrevanje gospodarstva.

Komentarji prihajajo v času ko zakonodajalci razpravljajo o dodatni porabi za zaščito ameriškega gospodarstva pred zaustavitvijo poslovanja zaradi pandemije kitajskega virusa. Po mnenju Powella bodo nadaljnji ukrepi "dragi a vredni svojega denarja".

Delodajalci v ZDA so v zadnjem mesecu število zaposlenih zmanjšali za več kot 20 milijonov, s čimer se je stopnja brezposelnosti dvignila na kar 14,7 odstotka, pri čemer so jo najslabše odnesli slabše plačani delavci. Analitiki sicer pričakujejo, da se bo stopnja brezposelnosti v maju še dodatno povzpela, predenj se bo začela zniževati.

Powell je v sredo dejal, da bodo stopnje brezposelnosti verjetno ostale še naprej povišane - zlasti v primerjavi z rekordno stopnjo zaposlenosti v kateri je ameriško gospodarstvo uživalo pred februarjem.

Indija bo za pomoč gospodarstvu namenila paket pomoči v višini 240 milijard evrov

"Povečuje se občutek, da bo okrevanje prišlo počasneje, kot bi si želeli, vendar bo prišlo in to bi lahko pomenilo, da moramo mi storiti več," je dejal na video konferenci, ki jo je gostil Petersonov inštitut za mednarodno ekonomijo.

Finančni trgi so po komentarjih Powella izgubili na vrednosti, pri čemer je indeks Dow Jones upadel za več kot 2 odstotka.

ZDA so pred tem sicer že odobrile skoraj 3 bilijone dolarjev nove porabe, kar predstavlja kar 14 odstotkov celotnega gospodarstva države. Hkrati je Fed sprejela radikalne ukrepe za krepitev gospodarstva in v sistem načrpala na bilijone dolarjev.

Medtem, ko so demokrati ta teden predlagali sprejem dodatnega paketa pomoči v višini 3 bilijone dolarjev, pa je vodja Republikancev v Senatu Mitch McConnell dejal, da trenutno ni potrebe po "nujnem ukrepanju". Nekateri v Washingtonu si namreč prizadevajo omejiti nadaljnjo porabo, pri čemer izpostavljajo hitro naraščajoči ameriški državni dolg.

"Soočeni smo z največjim šokom"

A Powell je dejal, da sedaj ni čas za takšne skrbi.

"Vemo, da dolga obdobja brezposelnosti puščajo svojo senco... vemo tudi, da lahko val bankrotov škoduje gospodarski aktivnosti še za več naslednjih let," je poudaril.

"Trenutno se soočamo z največjim šokom, ki je naše gospodarstvo prizadelo v sodobnem času, zato zame zdaj ni čas za takšne pomisleke. Mislim, da se lahko gospodarska aktivnost dokaj hitro vrne na prejšnje nivoje, za resnično dobro in popolno okrevanje pa bo po moje potrebnih nekaj let."

Kljub temu, da je bil do dela predsednika FED-a v preteklosti zelo kritičen, pa ga je ameriški predsednik Donald Trump na tiskovni konferenci v sredo označil z kartico "NII"

"Ali veste kaj pomeni NII? Najbolj izboljšan igralec," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles