Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED pred dvigom obrestnih mer, nadaljnja politika bo odvisna od potez Donalda Trumpa

FED pred dvigom obrestnih mer, nadaljnja politika bo odvisna od potez Donalda Trumpa
December 14
08:43 2016

Ameriška centralna banka bo v sredo popoldne zaključila svoje dvodnevno srečanje, povišanje obrestnih mer pa naj bi bilo še skoraj zagotovljeno. Poleg tega bodo pri banki izdali tudi nove napovedi glede obetov za gospodarstvo in ocenili ali so se po ameriških predsedniških volitvah spremenili.

Najnovejše izjave glede nadaljnje politike in napovedi bodo sproščene ob 8h po srednjeevropskem času, pol ure kasneje pa bo imela svojo tiskovno konferenco predsednica centralne banke Janet Yellen.

Banka Monte dei Paschi mora za izognitev državni pomoči, do konca leta zbrati 5 milijard evrov kapitala

Trgi so pripravljeni, za zvišanje zveznih obrestnih mer na ciljno območje med 0,5 in 0,75 odstotka s sedanjega območja med 0,25 in 0,5 odstotka, kjer stojijo že vse odkar je FED lani decembra nazadnje dvignila obrestne mere. A bolj pomembno bo ozadje sestanka. Po letih govora o nizkih obrestnih mer in šibki inflaciji, so začeli v tednih po izvolitvi Trumpa za ameriškega predsednika rasti tako donosi na obveznice, kot tudi pričakovanja inflacije. Indeks Dow Jones je od volitev pridobil že 11 odstotkov vrednosti.

Podrobnosti o novih ekonomskih ocenah oblikovalcev politike, ki bodo prve po volitvah, bodo temeljito preučene, saj želijo trgi vedeti ali so oblikovalci mnenja, da je prihod Trumpove administracije že premaknil gospodarske napovedi in ali predstavlja nevarnost za višjo inflacijo.

Novoizvoljeni predsednik je dejal, da si želi velik program znižanja davkov in infrastrukturne porabe, tudi v času ko se gospodarstvo približuje polni zaposlenosti in plače rastejo.

"Inflacijska tveganja so višja, kot so bila pred tremi meseci," ko so oblikovalci politik izdali svoje zadnje napovedi, je dejal ekonomist pri družbi Northern Trust, Carl Tannenbaum. "Stopnje bi lahko narasle za več od pričakovanj."

Kljub spremenjenim okoliščinam ni gotovo, da se bodo pri FED premaknili iz svojih ocen. Povprečna napoved za oblikovalce politike v septembru je bila pri dveh dvigih obrestnih mer v prihodnjem letu, kar je napoved, ki bo po mnenju Tannenbauma in drugih analitikov ostala nespremenjena.

Donald Trump še vedno ni prevzel funkcije predsednika, njegovi predlogi pa potrebujejo jasno podporo republikancev v kongresu, ki bi lahko bili strožji pri povečevanju javnega dolga kot je Trump. V zadnjih javnih nastopih so uradniki FED-a dejali, da vidijo možnost, da jih bo politika Trumpa prisilila v hitrejše povišanje obrestnih mer, vseeno pa so dejali, da so neodločni pri spreminjanju svojih pogledov na prihodnost, predenj bo znanih več podrobnosti.

"Vlagatelji, ki iščejo jasnost, bi lahko bili razočarani," je dejal David Donabedian iz družbe Atlantic Trust Private Wealth Management.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce