Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED pričakovano dvignila obrestno mero za 0,25 odstotka

FED pričakovano dvignila obrestno mero za 0,25 odstotka
December 15
08:03 2016

Ameriška centralna banka se je odločila za 0,25 odstotno povišanje referenčne obrestne mere, kar je šele drugi takšen dvig v zadnjem desetletju. Predstavniki banke so za soglasno sprejeli dvig ključnih obrestnih mer na nivo med 0,5 in 0,75 odstotka, ter pri tem kot vzrok navedli močnejšo gospodarsko rast in povečevanje zaposlovanja.

Vseeno pa je centralna banka dejala, da bo gospodarstvo kratkoročno dosegalo samo "postopno" rast. Predsednica banke Janet Yellen je dejala, da so gospodarski obeti "zelo negotovi", dvig obrestne mere pa je opisala le kot "skromen premik". Na drugi strani bi lahko prihod Trumpove administracije v naslednjem letu prinesel hitrejše naraščanje obrestnih mer, je namignila na novinarski konferenci po objavi.

"Oblak negotovosti"

Yellenova je dejala, da je napačno špekulirati glede Trumpove gospodarske strategije brez, da bi bile znane dodatnih podrobnosti. Kljub temu pa je dodala, da so nekateri predstavniki zveznega odbora za odprte trge v svoje napovedi že vključili povečanje javne porabe. Posledično odbor sedaj za prihodnje leto napoveduje tri povišanja obrestne mere, namesto dveh, kolikor so jih napovedovali v septembru.

FED pred dvigom obrestnih mer, nadaljnja politika bo odvisna od potez Donalda Trumpa

Na tiskovni konferenci je Yellenova dejala: "Trenutno delamo pod oblakom negotovosti... Vsi udeleženci seje odbora so priznali, da obstaja precejšnja negotovost glede tega, kako bi se lahko spremenile gospodarske politike in kakšen vpliv bi lahko imele na gospodarstvo."

Prav tako je zavrnila, da bi komentirala javne izjave Donalda Trumpa glede centralne banke in njegovo uporabo twitterja za sporočanje novih politik in kritiziranje podjetij. "Osebno močno verjamem v neodvisnost centralne banke." je dejala zbranim novinarjem. "Prihodnjemu predsedniku zato ne bom ponujala nobenih nasvetov."

Dvig obrestne mere je bil sicer v veliki meri pričakovan in sledi zadnjemu dvigu pred letom dni.

Odraz zaupanja

Obrestne mere so bile blizu ničelnih že vse od globalne finančne krize. A ameriško gospodarstvo je medtem okrevalo, nedavni podatki tako kažejo na rast zaupanja potrošnikov, zaposlovanja, cen stanovanj in rast v predelovalni industriji in storitvenih dejavnostih. Yellenova je dejala, da je dvig stopnje obrestne mere "seveda treba razumeti kot odraz zaupanja v napredek, ki ga je opravilo gospodarstvo in naše presoje, da se bo napredek nadaljeval".

Čeprav je inflacija še vedno pod 2 odstotnim ciljem banke, pa pri ustanovi še naprej pričakujejo, da se bo rast cen v srednjeročnem obdobju postopoma povišala. "Odbor pričakuje, da se bodo gospodarske razmere razvijale na način, ki bo dovoljeval le postopno zviševanje medbančnih obrestnih mer," so pri FED zapisali v izjavi.

Pri banki so objavi tudi svoje gospodarske napovedi za naslednja tri leta. Po njihovih napovedih, se bo stopnja zveznih sredstev v naslednjem letu povečala na 1,4 odstotka, v letu 2018 na 2,1 odstotka in leta 2019 na 2,9 odstotka.

Ameriški BDP naj bi se v prihodnjem letu povišal za 2,1 odstotka in tudi v naslednjih dveh letih ostal na bolj ali manj enaki ravni. Stopnja brezposelnosti naj bi se po njihovi napovedi v obdobju 2017-19 znižala na 4,5 odstotka. Medtem naj bi se inflacija v prihodnjem letu dvignila na 1,9 odstotka in se v tem območju ustalila tudi v naslednjih dveh letih.

Dolar je v primerjavi z evrom pridobil 0,5 odstotka vrednosti, medtem ko je v primerjavi z jenom narasel za 0,9 odstotka. Glavni delniški indeksi na Wall Streetu se na objavu FED-a skoraj niso odzvali, kasneje pa so izgubljali na vrednosti. Indeks Dow Jones je tako padel za 0,6 odstotka, medtem ko je indeks S&P 500 dan zaključil 0,8 odstotka nižje.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce