Finančni trgi

Prispevki

FED: Razmere za dvig obrestne mere so vse bližje

FED: Razmere za dvig obrestne mere so vse bližje
August 20
06:53 2015

Oblikovalci politik iz ameriške centralne banke (FED) so prejšnji mesec ob srečanju dejali, da se pogoji za dvig obrestne mere približujejo, vendar pa naj nanje ameriško gospodarstvo, še ne bi bilo pripravljeno.

Zapisnik iz seje Fed-a, ki je potekala 28 in 29 julija kaže, da je bil eden od uradnikov na sestanku že pripravljen glasovati za dvig obrestne mere. Kljub temu so preostali uradniki izrazili zaskrbljenost nad šibko inflacijo, ki bi lahko zaradi močnega dolarja in padca cen surovin vztrajala dolgo časa.

Ključna obrestna mera sicer ostaja blizu nič odstotkov že vse od decembra leta 2008.

Že dlje časa so znane špekulacije, da naj bi do dviga obrestne mere prišlo na srečanju banke v septembru, prejšnji mesec pa je predsednica FED-a Janet Yellen dvig obrestne mere v letošnjem letu označila kot verjeten.

Poudarek na inflaciji

Pri ocenjevanju trdnosti ameriškega gospodarstva, je Fed pozorno spremljal razmere na trgu delovne sile, ki beleži padec stopnje brezposelnosti na 5,3 odstotka. Kljub temu ostaja inflacija še vedno krepko pod 2 odstotnim ciljem FED-a.

FED: Dvig obrestne mere letos, vse verjetnejši

V zapisniku sestanka odbora banke v juliju lahko preberemo: "Večina je presodila, da pogoji za zaostrovanje politike še niso bili doseženi, vendar pa smo ugotovili, da se tej točki približujejo." Odbor je ugotovil še, da so se razmere na trgu delovne sile "izboljšujejo, z dobro rastjo delovnih mest in padajočo brezposelnostjo". Vseeno so pri ocenjevanju inflacije dejali, da "so nekateri nekateri člani še naprej opažali negativna inflacijska tveganja, kot so dodatna rast vrednosti dolarja in nadaljnje upadanje cen surovin."

Pri odboru so dodali, da bodo nadaljevali z "natančnim spremljanjem inflacije, skoraj vsi člani odbora pa si želijo videti več dokazov o močni gospodarski rasti in izbolšanju razmer na trgu delovne sile, ki bi bile dovolj trdne, da bi lahko bili upravičeno prepričani, da se bo inflacija srednjeročno vrne na njihove dolgoročne cilje".

Podatki o inflaciji, ki so bili izdani včeraj so pokazali, da so se cene življenskih potrebščin v juliju povprečno povišale za 0,1 odstotka, glede na enako lansko obdobje pa je rast dosegla 0,2 odstotka.

Reakcija trgov

Odbor je kot potencialno težavo navedel tudi Kitajsko, saj bi lahko upočasnitev kitajskega gospodarstva vplivala na gospodarske obete ZDA.

Po izdaji zapisnika zadnje seje FED-a so delnice na ameriških borzah za kratek čas rasle, predenj so se cene znižale, medtem ko se je vrednost dolarja na valutnih trgih znižala.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce