Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED se je kot po pričakovanjih odločila za majhno znižanje obrestnih mer

FED se je kot po pričakovanjih odločila za majhno znižanje obrestnih mer
September 19
06:11 2019

Ameriška centralna banka (FED) se je odločila za drugo znižanje obrestnih mer po letu 2008, kar je posledica pomislekov glede upočasnitve svetovne gospodarske rasti in trgovinskih vojn. Kot je bilo pričakovano je FED svoj ciljni razpon ključne obrestne mere znižala za 25 bazičnih točk, na 1,75 do 2 odstotka.

Ameriški predsednik Donald Trump se je na odločitev odzval z napadom na predsednika banka Jeroma Powella in mu dejal, da nima dovolj poguma. Trump je sicer banko že večkrat kritiziral zaradi prepočasnega zniževanja stopnje obrestnih mer.

Predsednik se je na Twitterju oglasil nekaj minut po objavi znižanja stopenj, da bi potezo kritiziral: "Jay Powell in FED sta ga spet polomila. Nikjer nobenega poguma, nobene smiselnosti, nobene vizije! Grozen komunikator!"

Pri banki so dejali, da je cilj znižanja podpora ameriškemu gospodarstvu, sredi "negotovosti" glede prihodnje rasti.

Deljeno glasovanje

Uradniki so bili glede odločitve za znižanje obrestnih mer in prihodnjih znižanj razdeljeni. Sedem članov odbora banke, ki določa stopnje obrestnih mer je glasovalo za znižanje, vključno z predsednikom Powellom. Dva člana odbora sta želela ohraniti isto stopnjo, medtem ko je eden od članov zahteval dodatno znižanje obrestnih mer.

Cene nafte so se umirile, trgi v pričakovanju izida seje Ameriške centralne banke

Powell je dejal, da so se oblikovalci politike odločili za drugo znižanje, potem ko se je svetovna gospodarska rast upočasnila in so se trgovinske napetosti prek poletja poslabšale.

"Stvari, ki se jih resnično ne moremo lotiti, je to kar bi si želela podjetja, to pa je ustaljen načrt za mednarodno trgovino... vseeno pa imamo zelo zmogljivo orodje, ki lahko do neke mere prepreči šibkost," je dejal in pri tem mislil na znižanje obrestnih mer.

Kljub temu je zavrnil potrebo po negativnih obrestnih merah, ki jih podpira predsednik Trump, kot "ne na vrhu našega seznama".

Pripombe poudarjajo napetost mer Powellom in Trumpom, ki je za upočasnitev ameriškega gospodarstva obtožil neaktivnost FED-a.

Znižanje obrestnih mer sicer pomaga pri spodbujanju gospodarske aktivnosti, saj zmanjšuje stroške izposoje denarja za podjetja in potrošnike.

A ob upoštevanju, da so obrestne mere v ZDA zgodovinsko gledano že zdaj na nizkih nivojih in to, da je večino negotovosti povzročila trgovinska vojna s Kitajsko so analitiki podvomili, kolikšen vpliv bo znižanje obrestnih mer imelo na gospodarstvo.

Ameriški delniški trgi so po objavi znižanja obrestnih mer nekoliko izgubili na vrednosti, a so si nato kmalu opomogli.

Sprememba politike

Odločitev Feda za znižanje obrestnih mer v sredo je sledila podobnemu julijskemu znižanju in pomeni preobrat od njene politike izpred samo enega leta, ko je zdravo gospodarstvo v ZDA oblikovalce politik prepričalo, k izvedbi majhnih dvigov obrestnih mer.

A zdaj se je ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju upočasnila na 2 odstotno raven, nekoliko se je zmanjšalo tudi ustvarjanje novih delovnih mest, inflacija pa ostaja nižja, kot bi si jo želeli oblikovalci politik.

V zadnjih dneh so se na nekaterih delih finančnih trgov pokazala znamenja krčenja obsega razpoložljive gotovine, kar je za kratek čas kratkoročne obrestne mere poslalo nad ciljne vrednosti FED-a in banko spodbudilo k posredovanju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce