Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED se je odločila za dvig obrestnih mer in nakazala na še dodatna zvišanja

FED se je odločila za dvig obrestnih mer in nakazala na še dodatna zvišanja
December 20
08:05 2018

Ameriška centralna banka se je včeraj odločila za ponovno zvišanje obrestne mere, kljub temu, da je takšni potezi ostro nasprotoval ameriški predsednik Donald Trump. Uradniki banke so tako glasovali za dvig ključne obrestne mere za 0,25 odstotka na ciljno območje med 2,25 in 2,5 odstotka. Vseeno so dodali, da bodo prihodnji dvigi počasnejši zaradi zaskrbljenosti glede svetovne gospodarske rasti.

Dvig prihaja potem ko je ameriški predsednik banko v torek opozoril, da naj ne naredi "še ene napake" in jo pozval naj se ravna po "razpoloženju na trgih". Hkrati je banko pozval naj ne konča svojega programa za spodbudo gospodarstva, ki je bil uveden po finančni krizi.

Trump, ki je imenoval predsednika banke Jeroma Powella je ustanovo večkrat obtožil, da je odgovorna za pretrese na finančnih trgih in zavrnil mnenja nekaterih analitikov, ki so za dogajanje okrivi trgovinsko vojno.

Trump je FED opozoril naj ne “naredi še ene napake”

Na tiskovni konferenci v sredo je Powell zagovarjal neodvisnost banke in dejal, da politične razprave pri njihovi odločitvi niso imele nobene vloge. Dodal je, da banka nima nobenih načrtov za spremembo trenutnega načrta zmanjševanja portfelja obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev.

Naslednje leto z manj dvigi obrestnih mer

Banka postopno zvišuje referenčne obrestne mere že vse od leta 2015 in ZDA odmika stran od območja izjemno nizkih obrestnih mer, ki so bile vzpostavljene med finančno krizo, da bi s tem spodbudile gospodarsko dejavnost.

Odločitev za dvig v sredo je bila med analitiki na široko pričakovana in označuje deveti dvig obrestnih mer od leta 2015. A posledica dviga je, da se podražila izposoja denarja, kar prispeva k upočasnjevanju nekaterih gospodarskih sektorjev, kot je nepremičninski.

Hkrati s pričakovano upočasnitvijo gospodarske rasti pa nekatere skrbi, da bodo nadaljnji dvigi povečali tveganje za oviranje gospodarske dejavnosti. Hkrati so uradniki banke znižali svoje napovedi za gospodarsko rast v prihodnjem letu iz 2,5 na 2,3 odstotka, kot so jih pričakovali v septembru.

Ocene, ki jih je objavila banke pa so poleg tega pokazale, da večina članov FED-a sedaj namesto treh dvigov v prihodnjem letu podpira le še dva. Reakcija je posledica padcev na ameriških finančnih trgih in skrbi glede upočasnjevanja gospodarske rasti v ZDA in na tujem.

Vseeno pa je Powell dejal, da moč ameriškega gospodarstva, ki bo letos zraslo za več kot 3 odstotke opravičuje dodaten dvig obrestnih mer, kljub nedavnim "navzkrižnim tokovom", ki so oslabili gospodarske obete.

"Menimo, da je ta poteza primerna za zelo zdravo gospodarstvo," je dejal. "Na tej točki politiki ni treba biti prilagodljiva."

Odzivi na trgih

Delnice so po objavi novice strmoglavile in izgubile vse prejšnje dobičke. Indeksa Dow Jones in S&P 500 sta upadla za približno 1,5 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq padel za več kot 2 odstotka.

V Aziji je japonski indeks Nikkei 225 sledil zgledu Wall Streeta in padel za 2,5 odstotka. Tudi indeksa Hang Seng in Kospi sta izgubila na vrednosti in sta trenutno približno 1 odstotek v rdečem, medtem ko je avstralski indeks ASX 200 zabeležil 0,85 odstotno dnevno izgubo.

Analitiki so medtem dejali, da so vlagatelji morda upali, da bo centralna banka podala močnejša znamenja, da bodo obrestne mere v prihodnje dvigovali počasneje.

"Glede na padce borznih trgov in negativne mednarodne gospodarske novice, ki so jih v izjavi priznali, objava še naprej kaže na precejšnje zaupanje FED-a v zmožnost ameriškega gospodarstva, da prenese še nekaj dodatnih dvigov obrestnih mer," je dejal glavni ekonomist pri družbi Fitch Ratings, Brian Coulton.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce