Finančni trgi

Prispevki

FED se je odločila za ohranitev nespremenjenih obrestnih mer

FED se je odločila za ohranitev nespremenjenih obrestnih mer
October 29
08:06 2015

Ameriška centralna banka (FED) se je včerajšnji seji odločila, da ne bo spreminjala obrestnih mer v ZDA.

Odločitev pušča kratkoročne obrestne mere na rekordno nizkih ravneh od 0 od 0,25 odstotka, kjer vztrajajo že vse od decembra leta 2008. Odločitev so trgi sprejeli kot manjše presenečenje, čeprav je FED že prej nakazala, da je dvig obrestnih mer v nekaj prihodnjih mesecih verjeten.

Iz banke so sporočili še, da ostaja tempo rasti ameriškega gospodarstva še naprej zmeren. Delnice rudarskih družb, ki se ukvarjajo z pridobivanjem zlata so v začetku dneva pridobivale na vrednosti, zaradi pričakovanj, da se bo centralna banka tudi tokrat vzdržala dviga obrestnih mer.

FED: Močan dolar zaustavlja ameriško gospodarsko rast

V izjavi so pri FED-u dejali, da za znamenja moči še naprej budno spremljajo globalno gospodarstvo in domači trg delovne sile. "Odbor še naprej vidi obete gospodarske dejavnosti in trga dela kot uravnotežene, vseeno pa natančno spremlja gevtovno gospodarsko dogajanje in finančna gibanja," so zapisali v izjavi.

V ponovitvi septemberskega glasovanja je devet članov odbora, vključno z predsednico Janet Yellen, glasovalo za ohranitev obrestnih mer, medtem ko je eden od članov glasoval za dvig.

Fed je sicer dala nekaj novih namigov glede tega kdaj bo prišlo do dviga obrestnih mer, a se še vedno drži svojih predhodnih napovedi, da bo do stopenj prišlo še v letošnjem letu, a priložnost za dvig ostaja le še v decembru, ko bo potekalo letošnje zadnje srečanje banke.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce