Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED stopila na zavoro ko gre za dvigovanje obrestnih mer

FED stopila na zavoro ko gre za dvigovanje obrestnih mer
January 31
07:21 2019

Ameriška centralna banka je nakazala, da obrestnih mer v bližnji prihodnosti ne bo dvigovala, kar pomeni nenaden preobrat glede na prejšnje izjave, ki so kazale na postopno zviševanje obrestnih mer. Banka se je tako zavezala, da bo "potrpežljiva", kot razlog pa so navedli šibko inflacijo in nedavne gospodarske "navzkrižne tokove".

Svojo izjavo so podali po januarskem srečanju banke, kjer so obrestne mere ostale nespremenjene, kar je bilo sicer tudi pričakovano. Trgi, ki so bili zaradi zviševanja obrestnih mer vse bolj zaskrbljeni so se na novico odzvali z visoko rastjo.

Apple je namignil na znižanje cen medtem ko prodaja pada

Indeks Dow Jones, je tako včeraj pridobil več kot 1,75 odstotka vrednosti, S&P 500 je pridobil 1,56 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq porasel za kar 2,2 odstotka.

Negotovosti

Centralna banka sicer že od leta 2015 počasi dviguje obrestne mere, pri čemer trdi, da močnejše ameriško gospodarstvo pomeni, da ultra nizke stopnje obrestnih mer, ki so bile uvedene med finančno krizo niso več potrebne.

A zdaj je predsednik centralne banke Jerome Powell dejal, da so spremembe v zadnjih mesecih razlog za previdnejši pristop. "Vidimo te negotovosti," je dejal na tiskovni konferenci v Washingtonu in opozoril na gospodarsko upočasnitev v Evropi in na Kitajskem, nedavno zaprtje vlade v ZDA in možnost trdega Brexita. "Lahko si privoščimo čakanje."

Vseeno je Powell ob vprašanju ali to pomeni konec rasti obrestnih mer izrazil svoj dvom. "Dolžina dobe neaktivnosti bo v celoti odvisna od vhodnih podatkov in njihovih vplivov na obete," je dejal.

Več analitikov je dejalo, da bi lahko FED v letošnjem letu ponovno dvignila obrestne mere, seveda ob predpostavki, da bo ameriško gospodarstvo ostalo zdravo.

"Gre bolj za premor kot močen signal, da verjamejo v konec cikla dvigovanja obrestnih mer," je dejal glavni ekonomist iz družbe Fitch Ratings, Brian Coulton. "Če ne bo prišlo do velikega upada svetovnega gospodarstva, bomo v letošnjem letu doživeli dodatno povečanje obrestnih mer."

Ameriška centralna banka je hkrati podrobneje predstavila svoje načrte za zmanjševanje portfelja obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev. Pri banki so dejali, da bodo ohranili "obsežno" zalogo rezerv in bi lahko prilagodili hitrost odprodaje, če bi se stanje v gospodarstvu začelo slabšati.

Izjava sicer sledi zahtevi vlagateljev po večji transparentnosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce