Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED v hitrejše zmanjševanje spodbud od prejšnjih napovedi

FED v hitrejše zmanjševanje spodbud od prejšnjih napovedi
December 16
06:46 2021

Ameriška centralna banka se je odločila, da bo zmanjšala svoj program spodbud gospodarstvu hitreje od prvotnih načrtov, saj si želi okrepiti svoj odziv na nezadržno rast inflacije. Banka je že napovedala, da zmanjšuje mesečno podporo, ki so jo uvedli za krepitev gospodarstva sredi pandemije kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu.

Včeraj pa so uradniki banke dejali, da bodo proces zmanjševanja spodbud pospešili, s čimer bodo program spodbud končali že do marca prihodnje leto. Hkrati ta poteza odpira možnost za dvig obrestnih mer že v prvi polovici prihodnjega leta.

"Gospodarska aktivnost je na dobri poti, da se letos močno izboljša, kar kaže na napredek pri cepljenju in ponovnem odpiranju gospodarstva," je dejal predsednik banke Jerome Powell. "Po mojem mnenju stvari hitro napredujejo v smer maksimalne zaposlenosti," je še dodal.

Toyota napovedala podaljšanje prekinitve proizvodnje

Hkrati ostaja povpraševanje v državi zelo močno, pri čemer tudi nova različica kitajske kuge ni vplivala na dodatno tveganje za okrevanje.

Uradniki pri banki ocenjujejo, da bo inflacija prihodnje leto višja, kot so predvidevali pred tem, medtem ko naj bi se stopnja brezposelnosti, ki je zelo pomemben podatek za banko v prihodnjem letu znižala na 3,5 odstotka, a z precej nižjo stopnjo udeleženosti prebivalstva v delovni sili.

Zaradi tega napovedujejo, da bi se morale referenčne obrestne mere do konca leta 2022 dvigniti iz trenutne nične stopnje na 0,9 odstotka.

Ameriška centralna banka je začela z novembrom zmanjševati svoj program obveznic v višini 120 milijard dolarjev na mesec, pri čemer so sprva predvidevali znižanje v višini 15 milijard dolarjev na mesec.

A podatki o izjemno visoki inflaciji v novembru, ki je dosegla že skoraj 7 odstotkov, kar je stopnja, ki ni bila zabeležena že vse od leta 1982, je povečala pritisk na oblikovalce politik centralne banke, da sprejmejo dodatne ukrepe za njeno zajezitev.

Spodbude bodo tako sedaj od januarja zmanjševali po stopnji 30 milijard dolarjev na mesec.

"FED se je očitno prav kar prebudila pred inflacijskimi pritiski, ki požirajo ameriško gospodarstvo. Ker je inflacija že skoraj pri sedmih odstotkih, ne bi smelo biti presenečenje, da so se pri banki odločili za pospešeno zmanjšanje spodbud," je dejala Seema Shah iz družbe Principal Global Investors.

"Pritiski na cene se bi lahko naslednje leto zmanjšali, vseeno pa se bo inflacija ustalila na ravni, ki je za banko neprijetno visoka," je dodala. "Veliko vprašanje za trge je zdaj: ali lahko ameriško gospodarstvo prebavi hitrost zviševanja obrestnih mer, brez bolečin v trebuhu?"

Centralna banka je medtem izrazila pričakovanje, da bo gospodarska rast v prihodnjem letu dosegla 4 odstotke, kar je več od 3,8 odstotne napovedi iz septembra.

Ekonomistka pri družbi Grant Thornton, Diane Swonk je dejala, da je Jerome Powell svoje besede skrbno izbral, kar kaže, da gre za "cvetoče gospodarstvo, v katerem je inflacija bolj vztrajna", vseeno pa je bilo opravljenega tudi obilo napredka v smeri polne zaposlenosti.

Njegov jezik v zvezi z zaposlovanjem je bil "zelo bikovski, kar prej ali slej kaže na upravičenost zviševanja obrestnih mer", je še dodala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles