Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

FED vidi omejitve za rast obrestnih mer

FED vidi omejitve za rast obrestnih mer
July 13
06:44 2017

Obrestne mere bodo verjetno dolgoročno ostale na zgodovinsko nizkih nivojih je v sredo dejala predsednica Ameriške centralne banke. Vodja FED-a Janet Yellen je dejala, da si želi banka normalizacije svoje politike in si ne prizadeva niti za pospeševanje, niti za omejevanje gospodarske dejavnosti.

Po njenem, ključne obrestne mere banke ne bi bilo treba dvigniti "veliko višje", da bi dosegli nevtralno raven, je dejala. Hkrati je nadaljevala, da v naslednjih letih pričakuje dodatne dvige. Yellenova je sicer poročala članom Kongresa glede bančne politike in gospodarskih perspektiv.

Rast zaposlovanja v ZDA višja od pričakovanj

Ameriški trg delovne sile se je okrepil, inflacija pa naj bi se začela dvigovati proti željenemu cilju banke pri 2 odstotkih, je dejala. Popravilo se je tudi stanje svetovnega gospodarstva, vseeno pa je dodala, da še naprej obstajajo gospodarski izzivi.

Dejala je, da je FED zavezana k opiranju na obrestne mere kot svojemu ključnemu političnemu orodju in ugotovila, da so mnogi njeni kolegi naklonjeni še enemu povišanju v letošnjem letu.

Toda obrestne mere, ki povečujejo stroške zadolževanja za posameznike in podjetja, se verjetno ne bodo dvignile na ravni, ki so bile nekoč običajne, je še dodala. "Odbor še naprej pričakuje, da bo dolgoročno nevtralna stopnja zveznih obrestnih mer, ostala pod nivoji, ki so prevladovali v prejšnjih desetletjih," je dodala.

Ameriška centralna banka je v zadnjih letih postopoma zviševala obrestne mere, potem ko jih močno nižala, da bi s tem okrepila gospodarsko dejavnost ob finančni krizi. Po pričanju Yellenove se je dvignila vrednosti delnic na Wall Streetu, z izjemo tistih v finančnem sektorju, ki jim običajno koristijo višje obrestne mere.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce