Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

FED: Z dvigom obrestnih mer se ne mudi

FED: Z dvigom obrestnih mer se ne mudi
September 13
06:52 2016

Teden preden bo Ameriška centralna banka (FED) objavila svojo najnovejšo odločitev, je članica odbora FED dejala, da se z dvigom obrestnih mer ne mudi. Šibkost gospodarstva "narekuje previdnost" je dejala Lael Brainard, članica odbora za odprti trg pri banki, ki odloča o spremembi obrestnih mer. Njeni komentarji prihajajo potem, ko je pred kratkim več uradnikov FED-a namignilo, da je dvig obrestnih mer v septembru verjeten.

Brainardova je sicer doslej dosledno glasovala proti dvigu obrestnih mer. Med govorom v Chicagu je tako Brainardova dejala, da je tveganje višjih obrestnih mere za poškodbo krhkega ameriškega gospodarstva, večje od tveganja, da bi se povišala stopnja inflacije. Njena previdnost sledi komentarjem vodje FED-a v Bostonu, Erica Rosengrena, ki je prejšnji petek dejal da obstajajo realni razlogi za dvig obrestnih mer.

Samsungove delnice po odpoklicu telefonov z krepkim padcem vrednosti

V ponedeljek je sicer predsednik centralne banke v Atlanti, Dennis Lockhart dejal, da so gospodarske razmere dovolj dobre, za razmišljanje o dvigu obrestnih mer še ta mesec.

Centralna banka se je zadnjič za dvig obrestnih mer odločila decembra lani, vseeno pa so nadaljnje dvig zadržali, zaradi zaskrbljenosti glede vztrajno nizke inflacije. Vseeno je prejšnji mesec predsednica banke Janet Yellen dejala, da so se razlogi za dvig obrestnih mer "okrepili".

Špekulacije glede naslednjih korakom FED-a prihajajo medtem, ko je ameriški predsedniški kandidat Donald Trump dejal, da centralna banka drži obrestne mere nizke zaradi povečanja priljubljenosti predsednika Baracka Obame. Trump je tako dejal, da je Yellenova "očitno politična" in naj bi ustvarila lažno stanje na borzah, z ohranjanjem nizkih obrestnih mer. Trump je tako prepričan, da do dvigov ne bo prišlo, dokler ne bo izvoljen nov predsednik. Ko se bo to zgodilo, naj bi se po njegovem mnenju vrednost borznih indeksov krepko znižala.

V odgovoru na njegove trditve je predstavnik FED-a Neel Kashkari povedal, da na sestankih banke "politika preprosto ne pride do besede, Gledamo le gospodarske podatke".

V začetku tega meseca je Janet Yellen dejala, da se možnost za dvig obrestnih mer v ZDA "krepi". Med govorom na letnem srečanju predstavnikov centralne banke, je bila glede stanja ameriškega gospodarstva previdno optimistična. Dejala je, da pomenijo gospodarska rast in močan trg dela "okrepitev razlogov za dvig zveznih obrestnih mer v zadnjih nekaj mesecih".

Varčevalci so prizadeti

Donald Trump je dejal, da so nizke obrestne mere sicer dobre za njegovo poslovanje, a krepko škodijo varčevalcem. "Tisti, ki so storili prav so shranili svoj denar. Zmanjšali so svoje hipoteke... zdaj pa dobivajo praktično ničelne obrestne mere za denar, za katerega so trdo delali."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles