Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

FED za začetek zmanjševanja spodbud a brez natančnega datuma

FED za začetek zmanjševanja spodbud a brez natančnega datuma
September 23
06:15 2021

Ameriška centralna banka je sporočila, da se domače gospodarstvo še naprej krepi, a v počasnejšem tempu, za kar naj bi bila po njihovem odgovora delta različica kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu. Centralna banka je dejala, da se je izboljšalo stanje na trgu delovne sile, medtem ko še naprej trdijo, da naj bi bila zelo visoka inflacija prehodne narave.

Hkrati so dejali, da bi lahko morda kmalu začeli zmanjševati svojo podporo gospodarstvu, pri čemer pa niso razkrili nobenih datumov. Polovica oblikovalec politike pri banki je poleg tega napovedala, da bodo v prihodnjem letu začele dvigovati obrestne mere, ki so trenutno na zgodovinsko nizkih ravneh.

Ameriško gospodarstvo je po hudih padcih v lanskem drugem četrtletju pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa začelo z močnim okrevanjem, kljub temu pa obstaja bojazen, da bo kitajska kuga to okrevanje zavirala.

Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem?

V državi je bilo avgusta ustvarjenih manj novih delovnih mest od pričakovanj, saj je rast števila okužb škodovala porabi namenjeni za potovanja, turizem in gostinstvo.

Inflacija, ki meri rast življenjskih stroškov je pri 5,3 odstotka na letni ravni najvišja v zadnjih 13 letih. Do rasti je prišlo sredi naraščajočega povpraševanja potrošnikov, cen energentov in pomanjkanjem povezanim z dobavnimi verigami.

Kljub temu je Zvezni odbor za odprti trg, ki določa ameriško denarno politiko dejal, da se skupni kazalniki gospodarske aktivnosti "še naprej krepijo".

"Sektorji, ki jih je pandemija najbolj prizadela so se v zadnjih mesecih izboljšali, vendar je ponovna rast primerov kitajske kuge njihovo okrevanje upočasnila," so zapisali. "Inflacija je povišana, kar pa v veliki meri odraža prehodne dejavnike. Splošni finančni pogoji v državi ostajajo ugodni, kar deloma odraža politične ukrepe za podporo gospodarstvu in pretok kreditov do gospodinjstev in podjetij v ZDA."

"Na splošno po pričakovanjih"

Zvezni odbor je dejal, da je nadaljnja pot gospodarstva še naprej odvisna "od poteka širjenja virusa". Poleg tega pričakujejo, da bo monetarna politika še naprej ostala zelo ohlapna, dokler ne bo dosežen večji napredek pri stabilizaciji brezposelnosti in potrošniških cen.

Kljub temu so dejali, da napredek še vedno poteka "na splošno v skladu s pričakovanji", zato bi lahko kmalu začeli zmanjševati svoj program nakupa obveznic v višini 120 milijard dolarjev na mesec, ki je pomagal ohraniti nizke obrestne mere za zadolževanje.

Analitiki so dejali, da banka ubira previden pristop pri čemer so ugotovili, da niso podali uradnega datuma začetka umika podpore.

"Medtem ko je centralna banka postavila temelje za morebiten začetek zmanjševanja podpore v tem letu, pa se je banka postavila na stran previdnosti, saj se je makroekonomski položaj v zadnjih nekaj mesecih nekoliko poslabšal," je dejala Candice Bangsund iz družbe Fiera Capital.

"Predpogoji za uradno zmanjševanje podpore bodo v veliki meri odvisni od ekonomskih razmer v prihajajočih mesecih, s poudarkom na odvisnosti od gospodarskih podatkov."

Ameriška centralna banka ima sicer dva glavna cilja. Prvi je ohranitev inflaciji pri približno dveh odstotkih na letni ravni, drugi pa je polna zaposlenost gospodarstva.

V času pandemije kitajske kuge je banka gospodarstvo podprla z znižanjem obrestnih mer in črpanjem na milijarde dolarjev kapitala v gospodarstvo z nakupom državnih in podjetniških obveznic.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles